in

Странната история на Мадам Тюсо

мадам тюсо
Снимка: Уикипедия

Мари Грошолц, родена на 1 декември 1761 г., по-известна като Мадам Тюсо, е израстнала в семейство на публични палачи. Майка ѝ, която била вдовица, станала икономка на известния анатом и восъкопроизводител Филип Курций. Именно той научава Мари на всичко, което трябва да знае за изкуството на восъчната скулптура.

Оказа се, че Мари Грошолц има талант за занаята и е поканена да се присъедини към кралския двор във Версай, за да преподава изкуство на сестрата на крал Луи XVI, мадам Елизабет. Тя е изваяла перфектни восъчни фигури на много забележителни фигури от онова време, включително Франсоа Волтер и Бенджамин Франклин.

Малко след началото на Френската революция Мари започва да създава гипсови отливки и посмъртни маски на обезглавени жертви на публични екзекуции, много от които познавала лично. Някои дори били нейни приятели.

В крайна сметка тя и майка ѝ били хвърлени в затвора и били принудени да докажат тяхната вярност към революцията с направата на посмъртни маски на екзекутирани благородници и крал и кралица. Мадам Тюсо изработила калъпи от стотици отрязани глави, включително кралица Мария Антоанета и Максимилиен Робеспиер. Тези „смъртни маски“ били известни като революционни победи и затова били изложени по улиците на Париж.

По време на големия Големия терор (1793 – 1794 г.) Мадам Тюсо е осъдена на смърт чрез гилотина, но благодарение на Коло д’Ербоа жиовтът ѝ е пощаден. През 1802 г. емигрира в Лондон.

Зловещи творения

В своите мемоари Мадам Тюсо разказва, че е седяла на стълбите с окървавени глави на коленете си, за да хване и най-малките детайли от лицата на екзекутираните.

Мадам Тюсо напуска Франция и започва да обикаля из Европа, представяйки колекцията си от обезглавени восъчни фигури. През 1795 г. тя се омъжва за Франсоа Тюсо и нарича своето страховито пътуващо шоу „Мадам Тюсо“, както е известно днес.

Когато съпругът ѝ я напуска, Мари се установява в Лондон и стартира бизнес за восъчни изделия. През 1835 г. създава своята първа постоянна изложба на „Бейкър Стрийт“.

мадам тюсо
Снимка: Pixabay

Тя създава стая, показваща нейните исторически и кралски восъчни фигури, както и отделна стая с нейните зловещи посмъртни маски. По-късно е преименувана „Камарата на ужасите“ и тази стая съществува и до днес.

През 1925 г. музеят частично изгаря при пожар и над 300 от восъчните фигури на Мадам Тюсо са унищожени. Мари Грошолц умира на 16 април 1850 г. в Лондон на 88 години.

Музеят днес

мадам тюсо, музей
Снимка: Pixabay

Към днешна дата музеят на Мадам Тюсо в Лондон на улица „Бейкър“ е една от най-емблематичните туристически атракции в страната. Той е дом на над 300 восъчни фигури и е идеалното място да се снимате с любимата си знаменитост, да си направите селфи с Брад Пит, да гушкате принц Хари и да поздравите Кралицата.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

великденско вино

„Великденско вино“ – пак на сцената на Народния театър след 30 г.

жена, огледало, лице

Как да намалим подуването на лицето с домашни средства