in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Стивън Кинг, който изгуби всичко, за да открие свободата

Стивън Кинг

„Единственият начин да живееш е просто да живееш. Казвай си: „Аз мога да го направя“, дори и да знаеш, че не можеш“, казва големият Стивън Кинг.

Под мастилото му се раждат някои от най-великите творби на всички времена. Автор е на книгата, по-късно пренесена на големия екран, превръщайки се в един от кино шедьоврите – „Изкуплението Шоушенк“. Невероятната история за кураж и силата на духа, по действителен случай, която не оставя никой безразличен. Другият гениален филм, отново по негов роман, „Зеленият път“ също се нарежда сред най-силните ленти в киното. И двете му творби са завинаги запазени в съкровищницата на световната литература.

Кинг е известен най-вече с романите на ужасите, които пише. „Гробище за домашни любимци“, „То“, „Сияние“, „Куджо“, „Капан за сънища“ са само част от безсмъртните бестселъри, които продължават да интригуват, провокират и възхищават мнозина.

Разбито семейство

Талантливият писател се ражда на 21 септември 1947 г. в Портланд, САЩ. Баща му напуска семейството, когато е съвсем малък. И грижите за него и брат му поема майката. Учи в университета в Мейн, работи в обществена пералня, като гробар, публикува разкази за мъжки списания, занимава се и с преподавателска дейност. Първите си истории създава още на 7-годишна възраст, а първият му отпечатан разказ е „Аз бях тийнейджър обирджия на гробове“. През цялото време го насърчава майка му, а по-късно и съпругата му.

Живот на ръба

Преди да стане един от най-продаваните писатели на XX век, американецът не води лесен живот. Жени се за Табита и млад става баща. Но финансово е на ръба, тъне в нищета. Тогава започва и неговото пристрастяване към алкохола. С подкрепа и воля успява да се пребори със зависимостта.

Големият му пробив се случва след като на бял свят излиза романът „Кери“ през 1973 г. Кинг получава 400 хил. долара за тази творба и успява значително да подобри стандарта си на живот. Следват „Сияние“. „Сблъсък“, поредица от истории за стрелеца Роланд и др. Няколко кратки романа излизат под мастилото на Кинг, но под псевдонима Ричард Бакман – „Гняв“, „Дългата разходка“, „Пътна мрежа“, „Бягащия човек“ и „Проклятието“. Заедно с това Марвел Комикс започват издаването на комикси, базирани на някои от хорър поредиците му. Самият той е баща на няколко комикса.

Световна слава

Писателят е притежател на редица престижни номинации – като Световната награда за фентъзи в категорията „Най-добър роман“, два от филмите по книгите му са номинирани за Оскар за „Най-добър филм“. Кинг получава Националния медал на изкуствата за 2014 г. на церемония в Белия дом.

Неговите романи са преведени на 33 езика, публикувани в над 35 страни и продадени в повече от 500 млн. копия.

Едни от най-силните и вдъхновяващи негови мисли:

„Има сълзи, които трябва да бъдат изплакани, без значение колко е часът. Те просто потичат и изгарят всичко вътре в нас“.

„Ние сме обречени винаги да си мислим, че е можело да се справим по-добре, даже когато получаваме всичко, което сме искали“.

„Нещата винаги се свеждат до две алтернативи: здравата да се заловиш да живееш или здравата да се заловиш да умираш“.

„Когато човек престане да се променя, той престава да чувства, престава да обича, той умира“.

„Може да има и феи, и елфи, но не забравяй: Бог помага на тези, които си помагат сами“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Колко паралелни светове ще пребродите, ако разполагате с ключ към всичко

мода

7 трика в облеклото, с които ще изглеждате по-млади