in

ЕхаЕха

София Лорен – пътят от бедно момиче до световна слава

София Лорен
Снимки: Instagram

София Лорен е една от най-емблематичните и обичани актриси на всички времена. От бедно момиче, израснало в малък град в Южна Италия, тя се превръща в най-голямата звезда на Италия и световната слава не закъснява. Сред най-харесваните филми, в които е участвала, са „Бракът на италиански“, „Слънчогледи“, „Вчера, днес и утре“, „Златото на Неапол“ и много други.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pozzuolimania il portale di Pozzuoli (@pozzuolimania)

Трудно детство

Лорен е отгледана от майка си. Баща ѝ отказва да се ожени за майка ѝ след раждането София и сестра ѝ, и почти изцяло отсъства от живота на децата си. Майката на Лорен поема ролята и на двамата родители. През целия си живот Лорен Лорен изпитва огромна благодарност към майка си, че я е научила на издръжливост и упоритост в един труден свят.

Детството на Лорен преминава в бедност и постоянна опасност за живота ѝ по време на Втората световна война. София Лорен, тогава София Шиколоне, родена на 20 септември 1934 г. в Рим, израства в малкото градче Поцуоли близо до Неапол, сред развалините от бомбардировки и вой на сирени. Нейното детство се определя от постоянна борба за оцеляване и дори след края на войната храната и подслонът често са били под въпрос. Тя намира убежище по време на въздушни нападения в киносалоните на Поцуоли, което ѝ осигурява истинско бягство от жестокостите на ежедневието.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stefano Fiucci (@beccodoca10)

Първи стъпкли в киноиндустрията

През 1950 г. тя печели конкурс за красота и с парите от наградата се премества в Рим, за да преследва мечтата си да бъде актриса. Кариерата ѝ стартира в поредица от нискобюджетни комедии. На редица прослушвания операторите ѝ казват, че за да успее, трябва да помисли за пластична операция на носа и устата си. Лорен не последва съвета им и въпреки това успява да постигне огромен успех.

Тя привлича вниманието с първата си главна роля във филма „Аида“ (1951), а през 1962 г. става първата жена, която печели Оскар за роля на чужд език. Тя изиграва Сезира в „Две жени“ (1960) – овдовяла майка, която се бори със зъби и нокти, за да защити 13-годишната си дъщеря от ужасите на войната, нищетата и нападението.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @vintage_movieshistory

Семейство и деца

През 1957 г. София Лорен се омъжва за известния филмов продуцент Карло Понти и двойката се радва на много щастлив брак до смъртта му през 2007 г. Когато те се срещат, той е с 22 години по-възрастен от нея и е голямо име във филмовата индустрия. Понти изиграва важна роля в развитието на процъфтяваща ѝ кариера, но талантът ѝ е доминиращ фактор за нейния успех.

След раждането на първородния ѝ син през 1968 година София Лорен започва да се появява по-рядко на екрана. През 70-те години нейните изпълнения в киното са предимно в италиански продукции.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @1900shollywood

Международни признания

Международното признание за отличителната актьорска кариера на Лорен включва Оскар за цялостно постижение (1991) и Златен лъв за цялостно творчество от филмовия фестивал във Венеция (1998).

На 1 февруари 1994 г. на Алеята на славата в Холивуд е открита 2000-та звезда на името на София Лорен.

През 2010 г. Лорен е удостоена с Премиум империал – една от най-престижните награди на Японската асоциация на изкуствата, присъждана за заслуги и постижения в областта на изкуството и ролята, която личностите изпълняват, за да обогатят хората по света.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нобелова награда

Преди повече от век издигат кандидатурата на Вазов за Нобелова награда

Колко паралелни светове ще пребродите, ако разполагате с ключ към всичко