in

„Силата на кучето“ – скритите дълбини на човешката психика

Силата на кучето
Снимка: Screenshot/YouTube

Филмът „Силата на кучето“, който спечели „Златен глобус“ за най-добър филм – драма и получи най-много номинации за Оскар, разкрива скритите дълбини на човешката психика, показва емоциите на главните герои по много фин начин. Сюжетът на филма се върти около четирима герои и отношенията помежду им – братята Фил и Джордж, собственици на най-голямото ранчо в Монтана, Питър и майка му Роуз.

Ключовият момент е промяната в близостта между двамата братя, след като Джордж решава да се ожени тайно за Роуз. Това разгневява Фил, а отношенията между тях, вдовицата и нейния син стават напрегнати и тежки. В тях има толкова омраза и желание за господство.

Бенедикт Къмбърбач е точно това, от което се нуждае „Силата на кучето“.  Покрит в мръсотия през по-голямата част от филма, той влиза в ролята на герой в мъжка криза. Изпитва постоянната нужда да доказва, че е най-грубият и най-трудният водач във вълча глутница каубои. Зад тази маска обаче стои мъж, който иска да скрие собствената си чувственост. Филмът загатва за неговата сексуалност с поредица от детайли.

Очите на Фил са студени, езикът му е остър и във всеки един момент той е готов да нападне всеки, който се опита да се приближи. За разлика от Къмбърбач, който играе безчувствения Фил, брат му Джордж (Джеси Племънс) е точно обратното. Той е мил, добър и състрадателен. Когато вечерят с момчетата една вечер в ресторант, Фил започва да се подиграва на Роуз (Кирстен Дънст), вдовицата, която управлява заведението, и нейния син Питър (Коди Смит-Макфий), който напуска ресторанта и оставя майка си сама.

Когато каубоите си тръгват, Джордж намира Роуз в кухнята, обляна в сълзи и прави опит да я утеши. Той се влюбва в нея и ѝ предлага да се оженят. Фил приема тежко тази промяна, а това още повече засилва омразата му към Роуз и Питър. Влизането ѝ в семейството се приема като заплаха, а тя започва да пие след непрестанния тормоз от страна на Фил. Той създава токсична среда, борейки се да запази властта над брат си и семейния им бизнес.

Лицето на Къмбърбач говори много с всяко изражение и всяка предизвикателна усмивка. Един от най-силните и запомнящи се моменти във филма е сцената, когато Питър минава с каубойската си шапка с огромна периферия между смеещите му се отстрани каубои – след това се връща отново. Загадъчният Питър е по-твърд отколкото може да предположи неговата слаба фигура и женственост.

Суровият Фил в този момент се пречупва и решава да прекара повече време с момчето, което смята за слабохарактерно. Той променя изцяло отношението си към Питър, а помирението между двамата изнервя още повече Роуз.

Драмата постепенно се превръща в психологически трилър и игра на нерви и определено е филм за хора, които имат търпение. Финалът е предвидим и ако трябва да бъда честна, не е филм, който бих изгледала отново, но завръщането на новозеландката Джейн Кемпиън след 9-годишна пауза, многото номинации за Оскар и награди, които ленатата спечели, бяха сред причините да искам да го гледам.

Loading

  • Обичате ли да гледате номинираните филми за Оскар?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Морфин

Представят „Морфин“ по Булгаков на софийска сцена

брак

Дългият брак в света на звездите: мисията е все пак възможна