in

Сатирата обяви конкурс за Stand-up comedy

Сатиричен театър

Сатиричният театър обяви конкурс за Stand-up comedy. Това, на което кандидатите трябва да обърнат специално внимание, е, че изискването за текст е в малко по-специфичния жанр на комедията, а именно – Stand-up comedy. Конкурсът е явен – за непубликувани, непоставяни, неучаствали в други конкурси нови сатирични комедии. Крайният срок за получаване на пиесите е 31 август, а наградата за победителя е 1500 лева. Сатирата си запазва правото да постави наградената пиеса до една година след обявяването на резултатите от конкурса.

Този жанр позволява да имаш пълната свобода като автор и като артист. В най-често срещаните варианти комедиантът е и автор на своя текст, скеле или скица, по която се движи по време на сценичното случване. А в т. нар. импровизационна Stand-up comedy артистът на момента измисля накъде да върви разказът му. Най-важното в едно такова изпълнение е комуникацията с публиката и премахнатата четвърта стена, позната ни от психологическия театър.

Stand-up комедията е един от най-искрените жанрове. В него артистът има възможност да изразява себе си и мнението си по най-открития възможен начин. Може би това превръща Stand-up comedy в толкова важен елемент от съвременното общество.

Поглед назад: Жанрът тръгва от Марк Твен и посещенията му в клубовете на богатите

Stand-up comedy в света търси корените си в гостуванията на Марк Твен на различни сбирки в клубовете на богатите. Там той разказва своите анекдоти и лични истории.

Невероятните легенди на Stand-up comedy – George Carlin (Джордж Карлин), Lenny Bruce (Лени Брус) и Richard Pryor (Ричард Прайър) са първите звезди на жанра. През 1972-ра година Митзи Шор (и съпругът ѝ Сами Шор), основават The Comedy Store L.A. Митзи е сочена като Кръстницата на комедията в Щатите. Комедианти като Еди Мърфи, Дейвид Летърман, Джей Лено, Анди Кауфман, Джим Кери, Джо Роуган и много други стартират кариерите си и учат тънкостите на комедията именно там. Митзи Шор – Mitzy Shore (получила всички права над клуба след развода с мъжа си – Sami Shore), превръща клуба в едно от знаковите места за L.A., САЩ и развлекателната индустрия като цяло.

Днес Stand-up звездите са доста известни с други техни проекти у нас. Дейвид Летърман, Джей Лено и Елън са популярни с толк шоутата си. Stand up комиците Кевин Харт, Еди Мърфи и Крис Рок са популярни в България предимно с комедийните си филми, а хора като Джордж Карлин и Лени Брус – с цитатите си против системата.

Днес можем да гледаме огромен брой Stand-up comedy шоута в HBO, Comedy Central, Netflix и Youtube.

Loading

  • Харесвате ли Stand-up comedy?

    Young people watching comedy movie in theater

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

хотдог

С колко съкращава живота ви един хотдог?

уикенд

(Не)възможният здравословен уикенд