in

Рецепта за фиш енд чипс

Фиш енд чипс

Фиш енд чипс е популярно ястие, състоящо се от пържена риба в хрупкаво тесто, поднесена с чипс или пържени картофки.

Ястието произхожда от Англия, където тези два компонента са били въведени от различни имигрантски култури. Не е известно обаче кой и кога е създал кулинарния фюжън, превърнал се в емблематично британско ястие.

Това ястие е изключително популярно във Великобратания, както и в повечето англоговорящи страни. Продава се като улична храна и се приготвя във всяко домакинство.

Смята се, че фиш енд чипс се появява за първи път в Обединеното кралство през 1860 г., а до 1910 г. вече има над 25 000 специализирани магазина за това ястие.

По време на Втората световна война, фиш енд чипс – основна храна на работническата класа – остава една от малкото храни в Обединеното кралство, които не подлежат на нормиране.

Вижте как да приготвите класически фиш енд чипс вкъщи:

Необходими продукти:

За рибата:

  • 50 грама брашно
  • 50 грама царевично нишесте
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ¼ ч. тъмна бира
  • ¼ ч. газирана вода
  • сол и черен пипер
  • 4 броя филе от бяла риба

За чипса:

  • 1 кг картофи
  • 500 мл олио

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от тази рецепта е да измиете и подготвите продуктите.

Измийте рибата и я подсушете добре.

Заделете 2 с.л. брашно, а останалото комбинирайте с царевичното нишесте и бакпулвера. Подправете с малко сол и черен пипер.

Разбъркайте и прибавете бирата, както и газираната вода.

Трябва да се получи гладко и гъсто тесто. Сложете го в хладилника за 30 минути.

Междувременно измийте и обелете картофите. Нарежете ги на тънки лентички и ги изплакнете със студена вода.

Сложете картофите в студена вода на котлона и оставете да заври.

След завиране, оставете да къкрят около 3-4 минути.

Изцедете ги и ги подсушете с кухненска хартия.

Сложете олиото да загрее добре и изпържете картофките.

Извадете ги върху кухненска хартия, за да се изцеди излишната мазнина.

Сложете запазеното брашно в плитка чиния. Потопете всяко парче риба в брашното, след това в подготвеното тесто и сложете в горещото олио.

Повторете това с всички парчета риба.

Добре е фиш енд чипс да се сервира топло.

Loading

  • Обичате ли фиш енд чипс?

    Фиш енд чипс
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Wifi

Най-бързият интернет в света

„Дебютант“ – за морала в науката и руската действителност днес