in

Пролетно почистване: съвети и трикове

Пролетно почистване

Въпреки че пролетта дойде отдавна, има много хора, които все още не са направили основно пролетно почистване на дома си.

Обикновено правим по едно много основно почистване на жилището в началото на всеки сезон, след което просто поддържаме чисто до следващото основно почистване.

Основното почистване на цялото жилище може да отнеме много време и да ви коства много енергия, но има някои трикове и съвети, които ще ви помогнат да почистите бързо и много лесно.

Ето няколко съвета за пролетно почистване на дома, които много ще ви улеснят:

1. Не се захващайте с няколко неща наведнъж

Почистване

Когато правите основно почистване, едно от най-важните неща, е да бъдете много последователни. Вероятно ви се е случвало да започнете да почиствате кухнята, по средата да отскочите до банята и да се захванете с плочките, през това време да пускате пералня и още хиляди неща едновременно. Ако действате по този начин, няма да свършите нито едно от нещата качествено и ще се изморите много повече, отколкото ако довършвате нещата докрай, преди да преминете към следващите.

2. Направете план

Списък почистване

Вероятно искате да почистете и подредите много неща, така че е почти сигурно, че ще забравите нещо. Направете си списък с нещата, които искате да почистите. Така ще се чувствате удовлетворени, когато свършите нещо от списъка, а и няма да пропуснете нищо. Едва ли ще успеете да се справите с всичко в един ден, така че можете да си разпределите задачите в различните дни.

3. Измийте полилеите и другите осветителни тела

Лампа

Полилеите и осветителните тела събират много прах и са нещо, което определено не почистваме ежедневно. Натрупването на прах и мръсотия прави и самата светлина по-слаба, така че си струва да отделите време за почистване на осветителните тела.

Ако имате полилеи със свалящи се абажури, накиснете ги в сапунена вода, след което ги изтъркайте с гъба, изплакнете и оставете да изсъхнат добре, преди да ги сложите отново. За почистване на останалите осветителни тела използвайте сух парцал.

4. Почистете кухненския гръб

Кухненски гръб

Зоната зад мивката и котлоните може би е нещото, което се цапа най-много в една кухня, но често забравяме да го почистваме. Обикновено отделяме повече време за кухненския плот. С течение на времето мазнините се натрупват върху кухненския гръб и ще стане невъзможно да го почистите. За да не се стига до там, напръскайте повърхността с препарат и почистете старателно с помощта на четка. Ако искате да не отделяте толкова много време на кухненския гръб при основните почиствания, забърсвайте го с влажна кърпа след всяко готвене.

5. Почистете съдомиялната

Съдомиялна

Този кухненски уред е един от най-лесно замърсяващите се и един от най-пренебрегваните при почистване на кухнята. За да почистите и дезинфекцирате миялната, пуснете един цикъл на измиване с оцет и сода за хляб, като използвате програмата с най-висока температура. Така ще се справите с неприятните миризми и петната, които се появяват.

6. Почистете домашната си аптечка

Аптечка

Изхвърлянето на лекарствата с изтекъл срок на годност е изключително важно. Внимателно прегледайте всичко от домашната си аптечка и изхвърлете всички лекарства, които вече не са годни. Не забравяйте, че има специални пунктове за изхвърляне на лекарства, не бива да ги изхвърляте в кофите за боклук.

7. Почистете щорите и лайсните на паркета

Щори

При ежеседмичното почистване на дома никога не се сещаме да почистваме щорите, лайсните на паркета и други подобни местенца, които всъщност събират доста прах. Отделете време да почистите всяка лентичка от щорите на прозорците, защото все пак вдишвате насъбралата се прах, което е много вредно.

8. Почистване на филтри, вентилатори и т.н.

Климатик филтри

Почистете филтрите на климатиците, решетката на вентилатора в банята, филтрите на абсорбатора в кухнята и всички подобни неща, които непрестанно събират прах, а рядко биват почистени.

Предстои сезонът на активно използване на климатиците, така че е изключително важно да бъдат добре почистени.

9. Дезинфекцирайте дистанционните, ключовете за лампите, дръжките на вратите и т.н.

Дистанционно

Всички тези неща, които докосваме по хиляди пъти на ден, трябва да се почистват редовно. Малко хора обаче не се сещат да почистват ключовете на лампите или дистанционните, така че запишете тази задача в списъка си. Използвайте дезинфектант, за да се отървете от микробите, които със сигурност са се настанили там.

10. Измийте прозорците

Прозорци

Миенето на прозорци е задължително както за есенното, така и за пролетното почистване. Измийте старателно всички прозорци, за да се радвате на слънчевите лъчи цяло лято. Не забравяйте да почистите и рамките на прозорците, както и външните щори, ако имате такива.

Loading

  • Колко често правите основно почистване на дома си?

    Пролетно почистване
    • В началото на всеки сезон
    • Само през пролетта и есента
    • Веднъж в месеца
    • Не правя основни почиствания, така или иначе чистя всеки ден

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бърбъри

Томас Бърбъри- от беден сирак до успешен дизайнер

Космос

Тест: Колко добре познавате Космоса?