in

Ползите от планирането

планирането

Правилното управление на времето и ресурсите е в основата не само на успеха ни, но също така на спокойствието, хармонията, финансовото благополучие и личното щастие. То е признак на висока дисциплина и отговорност. Разбира се, динамиката на ежедневието често ни изправя пред предизвикателства, които изискват от нас да бъдем гъвкави и да реагираме на непредвидени обстоятелства, но това съвсем не означава, че планирането не е необходимо.

Дори понякога на пръв поглед да изглежда странно, скучно и дори досадно, дългосрочното планиране всъщност е в състояние да бъде наш съюзник в оптимизирането на бюджета, личното ни време и отношенията ни. Ето как:

1. Направете свой личен календар с важни дати и събития

Има дати и събития в годината, които са ни добре известни – като започнем с рождени и имени дни, Нова Година, Коледа и Великден, годишнини и много други. Направете услуга на себе си и съставете свой личен календар – със събитията и това, което трябва да се случи за тях. Така ще избегнете неприятните изненади, стреса и недоволството. Дори ще правите нещата с удоволствие и ще установите колко по-различен може да изглежда светът с планиране. За голяма част от нещата в живота ни има цикличност, с която сме добре запознати. Ако започнем и да се възползваме от нея, би било прекрасно!

1. Колкото по-рано, толкова по-изгодно

Независимо дали става дума за коледните подаръци или мечтано пътешествие на екзотичен остров, когато става дума за сериозни разходи, всяко усилие си струва. Не само със спестовна цел, но и за да се възползваме от най-добрата оферта. Така например, ако направите график за най-важните, и съответно най-разходни празници в годината, заедно със списък на близките си хора, които искате да зарадвате, ще можете да отмятате тези задачи поетапно. Тоест, от една страна, няма да бързате и да се чудите какво да вземете в последния момент. А от друга, ще можете да организирате, купите и опаковатe всичко предварително.

Същото се отнася и за бюджета ви. Винаги е по-добре разходите да са по-плавни и на често, отколкото огромна сума, дадена наведнъж. Това важи с пълна силза за пътувания до близки и далечни дестинации. Добре знаем предимствата на ранните записвания. Освен, че благодарение на тях може да намерите страхотна оферта, така ще имате стимул за следващите месеци на работа.

В допълнение, дори един сериозен разход за луксозна почивка на някое райско местенце, разделен на вноски през няколко месеца, ще направи пътуването далеч по-приемливо за джоба и психиката ви. А и така, с добра дисциплина, ще можете да заделите и пари за джобни разходи, без това да ви задъха рязко преди заминаването.

3. Ранно заявените отпуски – мотивация и настроение в професионален план

Повярвайте ми, страхотна мотивация е да си пуснеш отпуск през ноември за април, ако тогава те очаква пътешествие в Занзибар, например. Просто знаеш, че само след няколко месеца те чака нещо мечтано и то е сравнително близо, а сега ще поработиш здраво, но там, на хоризонта, е така чаканата от теб почивка. Възможността сам да си създадеш ритъм на усърдна работа и релакс, е личен избор.

Проветряването на главата и съзнанието е необходимост за действително натоварените в професионален план хора. Амбицията и отдадеността са прекрасни и похвални качества, но претоварването в днешно време води до здравословни проблеми със сериозни поражения. Така че от нас зависи да намерим баланс за себе си, да си го наложим и да го направим максимално ефективен и спрямо задълженията ни.

Не бива да забравяме и да се фокусираме върху качеството, а не количеството почивка, което си даваме. Същото се отнася и за качеството и количеството работа, която изпълняваме.

4. Времето е безценен, невъзвръщаем ресурс

Твърде често забравяме, че инвестираме най-ценния си актив в напълно ненужни дейности, личности и мисли. Осъзнайте, че всяка секунда от времето, вниманието и енергията ви следва да бъдат в интерес на вашето здраве, щастие и успех. Има твърде много „работи“, които чисто и просто ги прахосват. Вие сами решавате върху какво да се съсредоточите.

Ще живеете много по-спокойно, ако не бързате постоянно за някъде, не се чувствате виновни, че изоставате с някоя задача, която е много възможно дори да не е ваша, не се надпреварвате с часовника и календара. Често поглеждаме часовника, за да се осведомим за часа, но рядко се замисляме колко време прекарваме в не чак толкова важни дейности.

Loading

  • Обичате ли да планирате ежедневните задачи предварително?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Смарт устройства

Технологиите – все по-нужни и все по-достъпни

Даряване на кръв

Защо нулева положителна е най-често срещаната кръвна група?