in

ЛюбовЛюбов

Покупка на имот – откъде да започна

Търсите нов апартамент, защото вече е крайно време да си купите собствено жилище, или вашето стана твърде тясно, или пък просто искате да купите имот за инвестиция. Това е моментът, който рано или късно идва до главата на всеки един от нас и никога не знаем откъде да започнем. Изборът е труден, а предложенията са много. Нашите възможности обаче са ограничени и е много важно когато решите да купувате ново жилище да си изясните няколко неща:

 

Какъв бюджет мога да си позволя

Какъв е бюджетът, който можете да си позволите, като е много важно тук да не забравяте да включите и средства за ремонт, брокерска такса, нотариална такса, банкови такси и данъци. Повечето финансови експерти препоръчват месечната вноска по ипотечния кредит да не надхвърля 30% от приходите.

Също така трябва да решите как ще финансирате тази покупка. Ако изборът ви е банков кредит, хубаво е предварително да поискате оферта от вашата банка и поне от още две други банки, за да можете да направите информиран избор и да изберете най-добрата оферта.

 

Къде искам да живея

Обикновено при покупка на апартамент винаги трябва да се направи компромис с нещо – било то локация, квадратура, етаж или цена. Затова е хубаво да определите вашите критерии за жилище и да намерите възможно най-оптималният вариант между цена на кв.м., комуникативност и удобства. Хубаво е да знаете, че без брокер няма да минете. Имотите, които се предлагат от частни лица, изчезват бързо и почти всички обяви са от брокери. Трябва да се заредите с търпение и да отделите време за огледи, някои от които ще бъдат голямо разочарование. Покупката на жилище не е лесна задача и може да отнеме повече време.

Ако решите да работите с един брокер, хубаво е да му дадете точни параметри, за да не си губите времето си взаимно, а именно в кои квартали искате да живеете, какъв апартамент търсите – двустаен, тристаен, мезонет и т.н., държите ли да е в нова сграда и на кой етаж предпочитате, какво да бъде разпределението, искате ли да сте близо до определен вид транспорт или търсите жилище с парко място или гараж.

 

Комуникативност

Помислете добре колко време бихте отделили за пътуване до работа всеки ден и какъв вид транспорт има в квартала, който сте харесали. Ако можете лесно и бързо да стигнете до всички места, които посещавате често (работа, фитнес, заведения), значи мястото е подходящо за вас. За семействата с деца важен фактор е наличието на детски градини и училища, паркове и градинки, супермаркети и аптеки.

 

Състояние на имота

Обърнете внимание на състоянието на имота. Ако купувате апартамент, който се нуждае от основен ремонт, това значително ще забави преместването, а разходите ще са по-големи. Тези имоти обикновено се предлагат на по-ниска цена, но дават възможност на купувачите сами да решат как ще изглежда мечтания от тях дом. Най-доброят вариант е жилището да има нужда от козметичен ремонт – нова боя, мебели, украса. Тези промени са сравнително лесни и не отнемат много време. Когато харесате имот в по-стара сграда, обърнете внимание на състоянието на покрива, наличие на мухъл, ВиК проблеми, външни пукнатини по сградата.

 

Разпределение на имота

Разпределението на имота е изключително важно. Хората, които обичат да готвят, искат голяма кухня. Тези които прекарват много време на дивана, държат да имат голям хол. Трети мечтаят за голяма детска стая. Разпределението трябва да отговаря на вашите нужди. Често не обръщаме внимание на помещения като коридори, ниши и мокри помещения, но понякога те играят важна роля за функционалността и удобството в дома ни. Светлината в апартамента също не е за подценяване. Един добре проектиран имот може да създава усещане за простор въпреки по-малката квадратура. Преходните стаи намаляват функционалността на апартаментите.

Направете списък с всичките си желания за бъдещия ви дом и се опитайте да отделите най-важните неща, на които държите. Това ще помогне да вземете решение. Покупката на имот е едно от най-важните решения в живота и за много хора най-голямата инвестиция. Затова е важно да вземете най-доброто инвестиционно решение.

Loading

  • Предстои ли ви покупка на ново жилище?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Свежа студена супа от авокадо

Приказната гора с Вековните секвои