in

ЕхаЕха

Пиле Биряни

Пиле Биряни

Биряни е вкусно ястие от индийската кухня, което много прилича на пилаф и паеля.

Това ястие се приготвя с ориз, месо и зеленчуци. Може да се направи с пилешко, агнешно, овче и други видове месо.

Биряни се готви на тиган, добавят се много подправки, типично за индийската кухня, и е много ароматно ястие.

Повечето хора обичат пилешко месо, така че това е по-универсалната версия на ястието. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти:

  • 500 грама пилешко месо (бутчета или филе)
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1¼ ч.л. чеснова паста с джинджифил
  • ½ ч.л. сол
  • ½ ч.л. куркума
  • 2 ч.л. лют червен пипер
  • 2 с.л. Гарам масала
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 дафинов лист
  • 3-4 шушулки кардамом
  • 6 скилидки чесън
  • щипка канела
  • 1 звездичка анасон
  • щипка шафран
  • ½ ч. листа от мента
  • 2 чаши ориз Басмати
  • 2 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 3 чаши вода

Начин на приготвяне:

Комбинирайте 2-3 с.л. от киселото мляко с чесновата паста, 1 с.л. Гарам масала, куркумата, лимоновия сок, малко лют червен пипер и сол.

Разбъркайте добре и сложете пилешкото месо в тази марината.

Добре е месото да престои поне 1 час в нея, а най-добре цяла нощ.

Изплакнете ориза и го накиснете за 30 минути.

Загрейте олиото в дълок тиган и добавете анасона, скилидките чесън, кардамома и канелата. Минута- две по-късно добавете нарязания на ситно лук.

Когато придобие златист цвят, добавете пилешкото месо и леко намалете силата на котлона.

Гответе, докато месото омекне, след което добавете останалото кисело мляко, листата от мента и останалите подправки.

Сложете месото в средата на тигана и изсипете ориза покрай него. Добавете и 3 чаши вода в тигана.

Когато оризът и месото се сготвят, ястието е готово.

Loading

  • Харесвате ли ястия с богат вкус?

    Индийска храна
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мартина Франка

Мартина Франка – бароковото градче в долината Итрия

Маргарет Атууд

Светът на Маргарет Атууд: Дума след дума след дума е сила