in

Пети сезон на „Короната“: разводът на Чарлз и Даяна и трагичната ѝ смърт

Короната
Снимки: Instagram/thecrownnetflix

През 2022-ра ще излезе новият сезон на „Короната“. Следващата част от сериала на Netflix ще разкаже за развода на принц Чарлз и Даяна, както и за трагичната ѝ смърт през 1997 г.

В новия сезон повечето роли ще бъдат изиграни от други актьори.

Актьорски състав

В ролята на кралица Елизабет влиза Имелда Стонтън. Актрисата е най-популярна с ролята си на Долорес Ъмбридж в Хари Потър. Тя ще наследи ролята на Оливия Колман. Стонън споделя, че гледа „Короната“ от самото начало и за нея ще бъде истинска чест да се присъедини към екипа.

Лейди Даяна ще бъде изиграна от Елизабет Дебики. В предишния сезон в ролята на Даяна видяхме Ема Корин. Ролята на принц Чарлз също ще бъде поета от друг актьор. Вместо Джош О’Конър като принц Чарлз ще видим Доминик Уест.

Лесли Менвил ще се появи като принцеса Маргарет, в чиято роля в предишните сезони бяха Хелена Бонам Картър и Ванеса Кърби. Ролята на по-малката дъщеря на Джордж VI, която е била „в сянка“ през целия си живот, е доста интересна.

В ролята на последния херцог на Единбург влиза Джонатан Прайс. 74-годишният уелски актьор спечели първия си Оскар за най-добър актьор през 2020 г. за ролята си във филма „Двамата папи“ на Netflix. Той споделя, че благодарение на ролята си на папа Франциск има увереността да изиграе и принц Филип.

Звездният актьорски състав включва още Оливия Уилямс в ролята на Камила Паркър-Боулс, Джони Лий Милър като Джон Мейджър, Халид Абдала ще бъде Доди ал-Файед, гаджето на Даяна, Салим Дау влиза в ролята на неговия баща – Мохамед Ал Файед. В ролята на бившето гажде на Даяна, Хаснат Хан, влиза Хумаюн Саид, а Бърти Карвел и Лидия Леонард ще бъдат Тони и Чери Блеър.

Когато Даяна умира през 1997 година, принц Уилям и принц Хари са съответно на 15 и 12 години. Подобно на предишните сезони, пети сезон също ще обхване около десетилетие от историята – приблизително от 1990 до 2000 година. Сенан Уест, синът на Доминик Уест, ще изиграе тийнейджърa Уилям.

Периодът, който новият сезон обхваща

Десетилетието, което е отразено в новия сезон, е особено бурно за кралица Елизабет. Три от децата ѝ се развеждат през този период. Принц Андрю се развежда със Сара Фъргюсън, принцеса Ан и Марк Филипс също финализират развода си, принц Чарлз и Даяна също се разделят. Този период от живота ѝ е белязан и от пожар в замъка Уиндзор, след който кралицата отваря Бъкингамския дворец за посещения, за да помогне за финансирането на реставрацията на опожарения замък Уиндзор.

Има слухове, че на скандалното интервю на принцеса Даяна в предаването „Панорама“ от ноември 1995 година ще бъде посветен цял епизод от новия сезон, но тази информация все още не е потвърдена от Netflix.

В новия сезон освен разводът на принц Чарлз и Даяна през 1996г. и трагичната смърт на Лейди Ди през 1997г., ще бъдат засегнати и 50-годишнината от сватбата на кралицата през 97-ма, смъртта на принцеса Маргарет и златният юбилей на кралицата (50 години на трона) през 2002г. Надяваме се да бъде включена и първата среща на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2001г., когато двамата учат в университета Сейнт Андрюс.

Какво да очакваме?

Около сюжетната линия на сериала има доста спорове. Създателят на „Короната“ Питър Морган разчита на добре информирани и разнообразни източници за създаването на сценария на сериала.

Един от източниците на Морган е Джемайма Хан, близка приятелка на Даяна. Тя обаче прекъсва връзката си със сериала, тъй като смята, че Netflix не пресъздава историята с нужното уважение и състрадателност. Хан споделя, че се е съгласила да помогне на Морган, защото за нея било важно последните години от живота на Даяна да бъдат изобразени с голяма точност.

Четвъртият сезон на „Короната“, спечелил Еми, пресъздава Даяна по-скоро като жертва. Разказва за битката на Лейди Ди с булимията, както и за отчуждаването ѝ от кралското семейство. В новия сезон обаче Даяна няма да бъде показана като жертва. Ще бъдат засегнати скандални теми от годините, в които Даяна и Чарлз „водят война“ чрез пресата. Ще бъдат засегнати и връзките на Даяна с Доди ал-Файед и Хаснат Хан.

Облеклата в сериала са едно от най-впечатляващите неща в продукцията. Дизайнерът на костюми Ейми Робъртс, която създава костюмите от 3-ти сезон, ще се погрижи за дрехите и в петия сезон. Много от визиите на Даяна са вдъхновени от дрехите, които е носила, но не са точни копия. По същия начин се процедираше и в предишните сезони.

Очаква се петият сезон да излезе през ноември 2022г. Оказа се, че това няма да бъде последният сезон, както Морган по-рано беше обявил. Той е променил решението си и сезон 6 на „Короната“ ще има!

Loading

  • Харесвате ли сериала?

    Короната
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

книги

„Човекът, който разхождаше книги“ – затрогващ роман за магията на приятелството и думите

Меден месец

Най-добрите места за меден месец