in

ЕхаЕха ОМГОМГ

Паник атаките- бичът на нашето време

Непрекъснато се говори за вредата от некачествената храна, тютюнопушенето, алкохола и други, но рядко се споменава фактът, че стресът е един от най-големите убийци на днешно време. Стресът и напрежението са нещо, на което сме изложени ежедневно, а последиците са ужасяващи.

Живеем изключително напрегнат живот. Постоянно бързаме за някъде, ядосваме се на трафика, притесняваме се за здравето си, тревожим се за финансовото си състояние и много, много други. Всички тези неща могат да се обобщят с една дума- непрестанен стрес.

Стресът оказва влияние върху нервната ни система, засяга сериозно менталното ни здраве, а оттам се получават и физическите неразположения.

През последните години много се говори за паник атаките. Паник атаката представлява кратък епизод на силна тревожност, която причинява физическите усещания на страх. Симтомите обикновено включват ускорен сърдечен ритъм, силен задух, световъртеж, треперене и мускулно напрежение.

Пристъпите на паника се случват неочаквано и могат да продължат от няколко минути до половин час. Най-лошото е, че повечето хора, които изпитват паническа атака за първи път, не знаят какво се случва с тях и с тялото им, което причинява още повече страх и атаката се задълбочава.

Според специалистите, близо 35% от хората получават паник атака поне веднъж в живота си.

За да успеете да овладеете паник атаката, най-важното нещо е първо да я разпознаете. Ето какви са най-честите симптоми на паническа атака:

  • Силно чувство на страх
  • Горещи вълни
  • Ускорен пулс
  • Усещане за свиване или болка в гърдите
  • Затруднено дишане
  • Напрегнати мускули
  • Сухота в устата
  • Гадене
  • Усещане за губене на контрол
  • Изтръпване
  • Някои хора имат чувството, че умират
  • Изпотяване

Повечето от тези симптоми са свързани с естествените инстинкти на тялото. Мозъкът дава информация, че сте в опасност, затова тялото се подготвя да се отбранява или да бяга. Започва да се отделя много адреналин, който причинява ускорен пулс и дишане, мускулите пък се пълнят с кръв, за да са подготвени за бягане или за битка.

Важно е да се отбележи, че паник атаките не се случват само в стресови ситуация. Всъщност можете да изпитате паническа атака и докато си лежите и гледате телевизия. Има различни ситуации и причини, които могат да предизвикат такава атака. Една от най-често срещаните причини е продължителният или хроничен стрес. Паник атаките могат да бъдат породени и от еднократна стресова ситуация, от прекомерна консумация на кофеин, от интензвино физическо натоварване, внезапна промяна на средата и много други.

Как да се справите с паник атаките? 

Има методи, които дават доста добри резултати в борбата с паник атаките. Един от тях е психотерапията, която дава добри резултати и ефектите са трайни, според голямо проучване, проведено от учени от университета Лунд в Швеция. По време на изследването се провежда лечение с психотерапия. След 2 години 70% от участниците са се подобрили значително, а 45% дори били изключени от изследването, заради липса на панически атаки.

„Много хора се адаптират към паническото си разстройство, като просто елиминират нещата, които го предизвикват“, казва психологът Томас Нилсън, който провел проучването с 221 участници в продължение на 10 години, заедно с колегата си Мартин Свенсон.

„Лечението е от решаващо значение, тъй като свикването с паник атаките води до елиминиране на голяма част от ежедневните дейности и съответно намаляване на качеството на живота“.

В проучването участват 221 души, а терапията е два вида- психодинамична психотерапия (PDT) и когнитивно-поведенческа терапия (CBT). Половината от участниците имали възможността да изберат едната от двете терапии, а останалите били разпределени на случаен принцип. Резултатите са доста интересни. Пациентите, които сами избрали психодинамична психотерапия, имали по-добри резултати от тези, които били разпределени там на случаен принцип. При когнитивно-поведенческата терапия било точно обратното- хората, които сами са я избрали, имали по-лоши резултати от тези, на които се паднала случайно. Причините за това не са ясни.

В крайна сметка, най-важното е, че и двата вида терапия дават добри и трайни резултати.

Важно е да успеете да се справите с атаката, ако получите такава, но най-добрият вариант е да не се стига до там. Опитайте да намалите стреса до минимум. Намерете нещо, което ви разтоварва и се грижете за себе си. Менталното здраве е много подценявано, но е важна част от цялостното състояние на организма.

Loading

  • Получавали ли сте паник атака?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Instagram/angelinajolie

5 неща за Анджелина Джоли, които не знаете

Тест: Можете ли да се наречете кафе експерт?