in

Паметта се подобрява, ако имате цел

Има много начини да подобрите паметта си – решаване на кръстословици и судоко, усвояване на нови умения или изучаване на чужд език. Но неотдавна учени от държавния Университет във Флорида добавиха към тях още едно. Според изследване, финансирано от National Institute on Aging и публикувано в научното издание Memory, хората, които имат цел в живота се радват на по-добри когнитивни умения и по-добра памет.

Учените установили, че и целеустремеността, и добре развитата познавателна функция подпомагат паметта, но само чувството за цел подобрява качеството на спомените. „Спомените обслужват важни функции в нашия всекидневен живот“, казва проф. Анжелина Сътин от Колежа по медицина, цитирана от онлайн изданието Neurosience. „Спомените ни помагат да си поставим цели, да контролираме емоциите си и да създаваме близки контакти с околните.

Доказано е, че хора които имат цел в живота, се справят по-добре на тестовете за памет като например – възпроизвеждането на списък с понятия. Интересувахме се дали наличието на цел в живота може да се асоциира и с качеството на спомените за важни лични събития, защото това може да бъде една от причините поставянето на цели да играе важна роля в по-доброто ментално и физическо здраве“, казва Сътин.

Близо 800 участници в експеримента саамоопределили своето чувство за цел в живота, а след това изпълнили задачи, които измервали скоростта на когнитивната им функция. След това учените измерили умението на участниците да възстановят и опишат личните си спомени за събития 6 месеца по-късно. Учените установили, че участниците, които имат цел в живота, имат също така по-детайлни и по-ярки спомени в сравнение с тези, които не си поставят цели за постигане. Хората с по-високи цели съобщавали повече детайли, говорели за спомените си повече от лична гледна точка и съобщавали по-позитивни чувства, когато били помолени да възстановят някакъв спомен.

Изследователите констатирали още, че симптомите на депресия имат малък ефект върху умението да си спомняме картинни детайли. Това дава основание да се предположи, че връзката между целта в живота и спомените не се дължи на по-малкото депресивни симптоми сред хората, които си поставят по-високи цели.Целта в живота винаги се е асоциирала и с по-добра епизодична памет, като например броя на думите, които могат да бъдат възстановени при тестове за памет. Последното проучване разширява това разбиране, като показва връзката между целта в живота и богаството на паметта.

„Избрахме да измерим умението на участниците да си припомнят събития, свързани с Ковид-19, защото пандемията е събитие, което засяга всички, но всеки го преживява и реагира различно, а това неминуемо засяга спомените“, казва една от авторките на проучването – Мартина Лучети, асистент в Колежа по медицина.

Освен по-добра памет поставянето на цели в живота носи и други ползи, показват предишни проучвания. Сред тях са по-нисък риск от смърт, както и по-добро физическо и психическо здраве. „Спомените помагат на хората да имат по-устойчив и добър живот, социални връзки и познавателни умения“, казва един от авторите – Антоннио Терачиано, преподавател в Колежа по медицина. „Това изследване ни даде повече информация за връзката между поставянето и преследването на цели и богатството на личните спомени. Яркостта на тези спомени и начина, по който те се вписват в общото ни разбиране за тях, е начин да се обясни как целта води до тези по-добри резултати“, смята Терачиано.

Loading

  • Имате ли винаги цел, към която се стремите?

    цел

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Личната история на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

10 любими цитата от книгата „Живот в скалите“