in

ЛюбовЛюбов

Палео срещу Кето: коe да изберем?

Напоследък хората все по-често се замислят какво да направят, за да започнат да живеят по-здравословно. Диетите и хранителните режими обикновено са първата стъпка към промяната на начина на живот. Всички сме чували за кето, фастинг, палео, суровоядство, веганство, вегетарианство и т.н. и т.н. Най-важното условие, ако ще следвате режим на хранене, е да сте сигурни, че е подходящ за вас. Ще разгледаме по-подробно две от най-популярните диети- кето и палео.

 

Палео диета

Палео диетата е хранителен режим, при който хранителните навици се доближават максимално до хранителните навици на хората от палеолитната ера. Именно от там произлиза името „палео“ . При следване на палео диетата се консумира месо, риба, зеленчуци, плодове, ядки и семена. Храни, които в миналото са се набавяли чрез ловуване и случайно намиране. Палео диетата ограничава консумацията на храни, които са се появи след появата на фермерството и земеделието – млечни продукти, зърнени храни и бобови храни.

Идеята на палео диетата е хората да се върнат към навиците на предците си, тъй като се смята, че човешкото тяло не понася добре „модерните“ храни, като млечни продукти, зърнени и бобови култури и консумацията им води до сърдечни заболявания, затлъстявания и диабет.

Също така, в резултат на следването на тази диета може да се поддържа здравословно тегло или да се свалят излишни килограми.

При палето диетата се консумират: плодове, зеленчуци, ядки и семена, месо (за предпочитане диво или птиче), риба (богата на омега-3, като сьомга, скумрия и риба тон), растителни мазнини, като зехтин и кокосово масло.

Какво трябва да се избягва: зърнени храни (овес, пшеница, ечемик), бобови (грах, леща, боб), млечни продукти, рафинирана захар, сол, картофи.

Очаквани резултати: загуба на тегло, подобрена толерантност към глюкоза, нормализиране на кръвното налягане и други.

 

Кето диета

Кето диетата или нисковъглехидратната диета представлява режим на хранене, при който по-голямата част от калориите идват от протеини и мазнини и много малка част – от въглехидрати.

Когато консумирате по-малко от 50 грама въглехидрати на ден, тялото ви „няма гориво“ и започва да използва мазнините за енергия, което от своя страна води до отслабване.

Важно е да отбележим, че основната цел на кето диетата е загуба на излишните килограми, а не ползи за здравето.

Типично за кето диетата е, че през първите 3-6 месеца можете да свалите много повече килограми, отколкото с всяка друга диета.

При кето диетата се консумират предимно протеини и мазнини – ядки, семена, високомаслени сирена и млечни продукти, месо, яйца, риба и някои зеленчуци.

Какво трябва да се избягва: най-общо казано при кето диетата трябва да се избягват въглехидратите – хляб, паста, всякакви тестени изделия, сладкиши, плодове.

При кето диетата има много ограничения и хората обикновено не я следват дълго. Освен това често има странични ефекти, като лош дъх, замаяност, тахикардия и др.

Най-сигурният и най-лесният начин да влезете във форма и да водите здравословен начин на живот е да имате балансирана и разнообразна диета и да бъдете физически активни.

Loading

  • Спазвате ли диети?

    • Diet
      Да
      Diet
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Принцът на Дубай – живот като на кино

Снимка: Сиела

„Дълбока вода“ от кралицата на криминалната литература Патриша Хайсмит