in

Особеностите на великите: Едгар Алън По се жени тайно за 13-годишната си братовчедка

Снимка: edgar.allan.poe/instagram

Едгар Алън По има много особености, но може би най-голямата от тях е бракът му с 13-годишната му братовчедка Вирджиния. Самият той е на 21 години. Задължително трябва да се отбележи, че по онова време подобни съжителства се считат за нормални и не се критикуват от обществото. Сватбата се провежда тайно от техните роднини.

Хората, които ги познават, смятат, че Вирджиния и Едгар са влюбена и хармонична двойка. Съпругата му е и негова муза, а писателят посвещава голяма част от книгите си на нея. Възхищавал се на идеята, че младата му жена е чиста и невинна, въпреки че нерядко търси любовна утеха при други жени.

Двамата често нямали какво да ядат

Вирджиния остава с него въпреки тежката финансова криза в семейството. Двойката дори няма достатъчно пари за храна. Съпругата търпи и неговата алкохолна зависимост и непоносимия му нрав. Вследствие на бедност и глад тя се разболява от туберкулоза и скоро след това умира – само на 24 години. Това окончателно отприщва алкохолните подвизи на писателя.

Някои изследователи твърдят, че По е страдал от шизофрения, което би обяснило всички странни неща, които е правил през живота си. Това обаче няма официално потвърждение. Едно е сигурно, цял живот той страда от тежкия си характер. Склонен на крайности, писателят се забърква в безброй скандали – със съученици, с приемния си баща, с критици и литературни съперници. „Аз съм душевноболен, с тежки пристъпи“, признава самият той.

Син на алкохолик, писателят наследява слабостта към пиенето, която се задълбочава с напредването на възрастта. Затова мнозина смятат, че е умрял от препиване. Сред многобройните други хипотези са сърдечно заболяване, туберкулоза, епилепсия, диабет, бяс и какво ли още не.

Пионер в мистерията и хоръра

Пионер в мистерията и хоръра, Едгар Алън По се нарежда сред най-известните американски писатели. Той е майстор на разказа, влиятелен литературен критик и важна фигура в световната литература.

Мнозина критици и изследователи са на мнение, че разказът „Убийствата на улица Морг“ слага началото на детективския жанр, за което свидетелства и фактът, че призът на организацията Mystery Writers of America носи точно неговото име – наградата „Едгар“. Други често срещани теми в разказите му, освен престъплението, са тези за изначалното зло, предопределеността и съществуването след смъртта.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Катастрофизиране

Когато си представяме най-лошия сценарий

Блаженият

„Блаженият“ – за любовта и Кенеди, който минава през Лом