in

Оризови бургери със сьомга

Оризови бургери

Оризовият бургер е вариация на обикновения бургер, като при него вместо хлебчета се използват „питки“ от ориз.

Веригата ресторанти за бързо хранене MOS Burger представя оризовия бургер в Япония още през 1987 г. Оттогава това ястие става много популярно в Азия.

В Южна Корея тези бургери са известни като „бапбургери“ (bap/bab означава ориз на корейски език). Популярните оризови бургери в Корея включват пълнежи като пържено кимчи и риба тон с майонеза.

Оризовият бургер може да бъде с най-различни пълнежи- от обикновено телешко кюфте, каквото се слага в традиционния бургер, до кюфте от сьомга, пържена риба, скариди и много други.

Ако използвате риба или някакви морски дарове, оризовият бургер ще наподобява вкуса на суши и със сигурност ще ви допадне.

Ето как да приготвите вкусни оризови бургери със сьомга и авокадо:

Необходими продукти:

  • 2 чаши ориз за суши
  • 3 чаши вода
  • 1 ч.л. оризов оцет
  • сол
  • 1 кг филе от сьомга
  • 2 малки чушки
  • 80 грама галета
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 яйце
  • 1 с.л. лимонов сок
  • ½ марула
  • 2 броя авокадо

Начин на приготвяне:

Измийте ориза и го сложете в тенджера, заедно с водата, оцета и щипка сол. Сложете капак и оставете да заври. Когато водата заври, намалете котлона и оставете да се вари около 15-20 минути.

След като оризът е сварен, прехвърлете го в купа и го охладете в хладилника.

Оформете „питките“ с ръце или с малък ринг. Оризът е лепкав, така че ще застане във формата, в която искате. За горната „питка“ можете да използвате малка купичка, за да я направите обла.

Напръскайте незалепващ тиган със спрей за готвене и сложете оризовите питки. Гответе по около 10-12 минути. Когато оризът стане златист на цвят, готови са.

Измийте и нарежете филето от сьомга на ситно.

Нарежете чушките и чесъна също на ситно и ги прибавете към рибата. Добавете соевия сос, лимоновия сок, яйцето и подправете със сол и черен пипер.

Разбъркайте добре сместа и оформете бургерите с ръце.

Запечете ги на тиган по около 5 минути от двете страни и оставете да се охладят преди да сглобите бургерите.

През това време измийте марулята и нарежете авокадото на кубчета.

Сглобете бургерите, като във всяка „питка“ сложите по едно кюфте от сьомга, един лист маруля и малко нарязано авокадо.

Loading

  • Опитвали ли сте оризов бургер?

    Оризови бургери
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мадагаскар

Скритите съкровища на Мадагаскар

бунгалото

„Бунгалото“ – една забранена любов, която ще устои на времето