in

ЕхаЕха

Оксагон – плаващият град на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия има амбициозните планове да създаде плаващ град, който да се носи по повърхността на Червено море. Идеята е градът, наречен Оксагон, да не отделя никакви въглеродни емисии. Той ще бъде част от Неом, интелигентен мегаполис, разпложен в югозападната част на кралството, и ще има пристранище и логистичен център.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OXAGON (@neom.oxagon)

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамeд бин Салмaн заявява, че това ще бъде най-голямата плаваща структура в света. Половината от града ще плава в Червено море, което е с дълбочина средно 500 метра.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OXAGON (@neom.oxagon)

Принц Мохамeд бин Салмaн полага усилия да модернизира и развие Саудитска Арабия, както и да прекрати зависимостта на страната от петрола. Създаването на този град е една от стъпките в процеса. Принцът има 13-годишен план за модернизация, наречен „Визия 2030“, част от който е и изграждането на Неом.

Неом ще бъде 33 пъти по-голям от Ню Йорк и заедно с Оксагон ще създадат нови работни места, ще подпомогнат индустриалното развитие, опазвайки околната среда. Градът ще използва роботи и изкуствен интелект много активно, а енергията ще бъде изцяло възобновяема.

Животът в мегаполиса ще изглежда като по филмите за далечното бъдеще, които сме гледали.

Плановете за Неом включват транспорт, изцяло чрез дронове, увеселителен парк тип Джурасик парк с роботизирани динозаври, голям брой ресторанти със звезди Мишлен, най-голямата коралова градина в света, светещ в тъмното пясък, гигантска изкуствена луна и много други.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OXAGON (@neom.oxagon)

Все още не е ясно кога ще започне изграждането на плаващия град, но вече има 1500 служители, които работят по развитието на Неом.

Не е лесна работа да се строи град, базиран на технологии, които все още не съществуват. Първоначалните планове били строителството да започне през първите месеци на 2021 година, но вероятно това ще се случи в началото на 2022.

Следващата стъпка е градът държава да бъде обявен за свободна зона, където ще действат различни закони от тези в Саудитска Арабия.

Нямаме търпение интелигентният мегаполис да бъде построен, тъй като ще бъде достъпен и за туристи. Пътуването до Неом буквално ще бъде пътуване в бъдещето…

Loading

  • Бихте ли искали да живеете в град като Оксагон?

    Снимка: Instagram/ neom.oxagon
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Facebook/Мария Лалева

„Пасиансът на архангелите“ – тесте карти, мистерия, котва в бездната и още нещо

Български филм отличен като номер 1 на Berlin Sci-Fi Filmfest