in

„Нощните вещици“- жените пилоти от Втората световна война

Нощни вещици
Снимка: Instagram

На 22 юни 1941г. нацистка Германия започва операция „Барбароса“ и нахлува в Съветския съюз с 3,8 милиона войници.

Това е най-голямата военна операция в човешката история по численост на войските и жертви. Войските на Третия Райх си пробиват път почти до Москва.

Операция „Барбароса“ са счита за начало на Германо-съветската война.

Червената армия се прегрупира и реорганизира, за да може да отвърне на удара. Съветските въоръжени сили мобилизират 800 000 жени. Много от тях се бият на фронта, а други се превръщат в т.н. „нощни вещици“.

Заради големия брой жертви и жестоките удари, понесени от мъжете войници, Сталин позволява замяна на мъжете с жени, които помагат на фронта като зенитчици и медици. В Съветската армия, жените най-често са политически офицери, медици и отговарят за комуникациите.

Въпреки това има и много жени, които карат танкове и стрелят с картечници. Жените в Червената армия помагат по всевъзможни начини, но най-честата им роля е на снайперисти.

Татяна Костирина, която командва пехотен батальон, е една от най-добрите жени снайперисти в историята и след смъртта си получава титлата Герой на Съветския съюз.

Между 1941г. и 1945г. има около 2500 жени снайперисти в Съветската армия.

Марина Раскова, първата жена в Съветския съюз, получила дипломата за професионален аеронавигатор, използва личните си връзки със Сталин, за да създаде три полка за жени пилоти.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grey Dynamics (@greydynamics)

Въпреки желанието за създаване на 3 полка, само един остава изцяло женски- 588-и нощен бомбардировъчен полк. Не само всички пилоти в този полк са жени, а и целият наземен и помощен персонал.

Жените от този полк, които украсявали самолетите си с цветя и си шиели бельо от копринените парашути на бомбите, стават известни като „Нощните вещици“.

588-и нощен бомбардировъчен полк

Жените от 588-и нощен бомбардировъчен полк се превръщат в най-големия кошмар на германците.

От 1942 г. до края на войната, полкът извършва общо над 23 000 полета. Има 40 екипажа от по двама души. Всяка от жените изпълнява над 800 мисии, а една от „Нощните вещици“ изпълнява цели 1008 полета.

Тези жени са хвърлили над 3000 тона бомби и 26 000 снаряда.

Нощните вещици летели със стари биплани Поликарпов По-2, които са проектирани и произведени през 1928 г. като учебен самолет. Въпреки това тези самолети били доста трудни за сваляне.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Killian Kf (@kfkillian)

До края на войната, 32-ма членове на 588-и нощен бомбардировъчен полк са убити, а 23 са удостоени със званието Герой на Съветския съюз.

Нощните вещици

Прякорът „Нощни вещици“ членовете на 588-и полк получават от германците, които бързо започват да се страхуват от свирепите жени.

Всеки пилот от този полк е висококвалифициран и бомбандировките им са много прецизни. Когато атакували, те спирали двигателя на самолета, приближавали се към целта, достигали много ниска височина и тогава освобождавали бомбите.

Благодарение на тази техника, единственият начин германските войници да разберат, че идва самолет, било свистенето на вятъра около крилата на самолета. Войниците оприличаващи този звук на звук от метла, затова нарекли бомбандировачите „Nachthexen“ или „Нощни вещици“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lentes do Passado (@lentesdopassado)

Всеки германец се страхувал от тях и с право.

След войната, 588-и нощен бомбардировъчен полк е разформирован. Някои от членовете се завръщат към цивилния живот, а някои остават в съветските военновъздушни сили.

Нощните вещици остават важна част от историята, тъй като доказват на всички мъже командири в съветските въоръжени сили, че жените са равни на бойното поле.

Създадени са няколко филма, посветени на тези силни съветски жени- съветския филм „Нощни вещици в небето“, кратка анимация в чест на Надежда Попова, озаглавена „Нощната вещица“, руският телевизионен сериал „Нощни лястовици“. Има също така комикси, настолни игри, пиеси и песни, посветени на тях.

Вижте още:

10 любопитни факта за Втората световна война

Loading

  • Чували ли сте за „Нощните вещици“?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Икар

Театралните награди „Икар“: Кои грабнаха статуетките

Смит и Крис Рок

Как реагира светът на постъпката на Уил Смит