in

Неотразимата Полет Годар – жената до Чарли Чаплин и Ремарк

Полет Годар
Снимка: paulettegoddard/instagram

Полет Годар е неотразима. Актриса е – и в киното, и в театъра. От 1960 година има звезда на Холивудската алея на славата. Става популярна през периода на нямото кино, когато излиза филмът на Чарли Чаплин „Модерни времена“, където тя е негова партньорка. Нещо повече, през същата година двамата сключват брак (втори за нея), който продължава до 1942 година. Преди да се разделят, Годар се снима в още един от шедьоврите на Чаплин – „Великият диктатор“ (1940).

Тя е сред водещите холивудски звезди на студиото „Парамаунт Пикчърс“. След Чаплин се омъжва още два пъти, отново за известни и забележителни мъже – съпруга е на холивудския актьор и режисьор Бърджис Мередит, а по-късно на големия германски писател Ерих Мария Ремарк.

Блясъкът на Холивуд – любов и кариера

Полет Годар, родена на 3 юни, остава в историята на киното като момичето, което ръка за ръка с малкия скитник се отдалечава към хоризонта в края на последния ням шедьовър на Чарли Чаплин „Модерни времена“ (1936). През втората четвърт на ХХ век тя е една от най-бляскавите жени в Холивуд. Снима се в най-популярните романтични комедии и приключенски филми, повечето от които вече са забравени, а до нея в живота са все мъже, които ще останат в историята – Чарли Чаплин, композиторът Джордж Гершуин, скулпторът Диего Ривера, писателят Ерих-Мария Ремарк. Тя е тяхна муза, любовница, спасителка, а те – нейни герои и богове.

Полет никога не се влюбва в мъже, които не заслужават обожанието ѝ. Или пък които не го оценяват по достойнство. От тях се сдобива с възхитителни антични мебели, безценни картини на големи майстори и висококаратови диаманти. „Аз съм млада, здрава, красива, умна и амбициозна, мога да постигна много повече от това да отглеждам картофи“, е нейно мото през по-голямата част от живота.

Как омайва мъжете

Самата Марлене Дитрих, киноиконата на 30-те и голямата любов на последния съпруг на Полет – Ерих-Мария Ремарк, споделя, че никога не е виждала подобно нещо. Веднъж двете се оказват в един влак на път за Холивуд и за да мине бързо времето, Полет решава да покаже съкровищата си. Отваря специалната си чанта за бижута от алигаторска кожа и… тя е пълна с диаманти.

След това Годар изнася лекция на Марлене как едно момиче може да се сдобие с подобно съкровище: „Някой мъж ви желае? Казвате „Не“. След това твърдо и последователно връщате обратно всички цветя – първо изпращат рози, а като ги върнете – орхидеи, и подаръци от типа на парфюми, чанти, палта от норки и т.н. Когато пристигне първата диамантена гривна – тя винаги е малка – отново я връщате, но не пропускате сладко да кажете: „Благодаря ви!“ Следващата, вече по-голяма диамантена гривна, също отказвате, но позволявате да ви изведе на обяд, нищо повече! Първият диамантен пръстен вече заслужава вечеря, дори танци. Но, Марлене, никога и за нищо на света не трябва да си лягате с някой мъж, докато не получите чист бял камък, поне 10 карата. Никакви цветни камъни! Само чистият бял камък има истинска стойност“.

Наследство от един долар

„Ако едно момиче може да ви каже възрастта си, то може да ви каже всичко“ – тази сентенция и до днес е може би най-цитираната мисъл на Годар, при все че тя самата никога не казва възрастта си и в различните източници рождената ѝ година варира между 1905 и 1911. Не се знае със сигурност и какви точно са родителите ѝ. Известно е, че баща ѝ е наследник на едни от първите собственици на цигарена фабрика в Солт Лейк Сити и че е изоставил майка ѝ малко след раждането на Полет. По-късно, когато Годар вече е известна актриса, двамата се срещат, но отношенията им са сложни и болезнени, а след смъртта си той ѝ оставя наследство от… един долар.

Спасява Чаплин от много тежка криза и инвестира в последния му филм

Двете с майка ѝ заминават за Холивуд, където Полет се снима в няколко незначителни комедии, докато на едно яхтено парти не се запознава с най-великия мъж в киното в онзи момент – самия Чарлз Чаплин. Тя е на 26, а той – на 47. Малцина знаят, че именно Полет Годар е един от „инвеститорите“ в последния ням филм на Чарли Чаплин „Модерни времена“. По-късно великият актьор и режисьор признава, че Полет го е измъкнала от много тежка криза и го е накарала отново да повярва в себе си. И освен това е спонсорирала филма му.

С многобройните си роли в комедии и приключенски филми Годар едва ли ще остане в историята на киното като голяма актриса. По-скоро ще се възприема като „момичето на Чарли от „Модерни времена“ и „Великият диктатор“. Тя самата отказва да поема роли на скучни, сладки, сериозни женички. Винаги е предпочитала авантюристките и грешниците. „Убедена съм, че и публиката харесва такива героини, защото 90 процента от хората само си мечтаят за приключения и никога не се осмеляват да се впуснат в тях“, признава актрисата.

Полет Годар умира от белодробен емфизем, който старателно отглежда през последните десетина години от живота със страстно пушене и изолиран живот. Умира през април 1990 г. на 79-годишна възраст, а в завещанието си дарява цялото си имущество на стойност 20 милиона долара (включително дневниците, ръкописите и личната библиотека на Ремарк) на Нюйоркското училище по изкуствата.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

полет

8 неща, които винаги трябва да правите преди полет

Маникюр

10 идеи за свежи летни маникюри