in

ЯдосанЯдосан ОМГОМГ

На каква възраст е нормално децата да започнат да използват социални мрежи?

Дете социални мрежи

Повечето родители, които сега имат малки деца, са израснали във времена, в които нямаше социални мрежи. Много от тях дори си спомнят времената, в които хората си пишеха истински писма и ги изпращаха по пощата.

Сега обаче всичко се случва в социалните мрежи – завързват се приятелства, зараждат се романтични връзки и т.н. Днес именно социалните мрежи свързват хората и е съвсем нормално децата също да се интересуват от тях и да искат да имат профили в тях.

Дете смартфон

Но коя е подходящата възраст това да се случи и кога можете да бъдете спокойни, че детето ви е достатъчно зряло, за да може да използва социални мрежи, без да бъде застрашено по какъвто и да било начин? Това са въпроси, чиито отговори всеки родител търси.

Децата се развиват толкова бързо в днешния свят, че на 4-5 годишна възраст могат да работят със смартфона по-добре от родителите си. Но играенето на игри на телефона и присъствието в социалните мрежи са две много различни неща….

Изисквания на социалните мрежи

Лаптоп и смартфон

Повечето социални мрежи имат изисквания относно възрастта на потребителите. Например, Snapchat изисква потребителите да са поне на 13 години, за да се присъединят към платформата, но готови ли са 13-годишните да бъдат в тази платформа?

Истината е, че всеки родител трябва да прецени това сам, имайки предвид какво е неговото дете. Всяко дете е различно, развива се с различно темпо, има различни интереси и т.н. Единствено родителите могат да преценят дали конкретното дете е достатъчно зряло, за да има профил в социалните мрежи или не.

Проучвания и изследвания по темата

Момче смартфон

Въпреки това са проведени много проучвания и изследвания относно това коя е подходящата възраст, на която децата да започнат да използват социални мрежи. Може да се сравни и с дебата кога е подходящо да се купи първият телефон на детето. Всъщност двете неща са доста свързани.

Според последните проучвания, децата под 11-годишна възраст не бива да имат достъп до социалните мрежи, тъй като това може да се отрази негативно на тяхното развитие.

Скорошно проучване, публикувано в Computers in Human Behavior, проведено сред 750 ученици, показва, че тези, които са започнали да използват социални мрежи преди навършването на 10 години, са имали много проблеми.

Проучването показва, че тези деца прекарват твърде много време в интернет пространството, имат неподходящо поведение онлайн и е много по-вероятно да станат жертви на тормоз.

Подобно на Snapchat, други социални медии, като Instagram, Facebook и TikTok, също изискват потребителите да са на 13 години, за да си направят профил, но всички знаем, че тази информация може лесно да се фалшифицира. Така че е отговорност на родителите да не допускат децата си до социалните мрежи преди тази възраст.

Изводите от изследването

Дете смартфон

Водещият автор на изследването Линда Чармараман, доктор по философия, казва, че макар социалните мрежи да имат изискване за минимална възраст, голяма част от потребителите са по-малки. Тя споделя, че една трета от извадката на изследването са започнали да използват социалните мрежи на 11 или 12 години, една трета – на под 10-годишна възраст и останалата една трета са били на 13 или повече.

Д-р Чармараман споделя, че все пак има и някои положителни констатации от изследването. Тя казва, че децата в социалните мрежи имат по-скоро положително поведение, отколкото негативно, което е много добра новина.

Като извод от изследването, Линда Чармараман споделя, че възрастта, наложена от социалните медии, 13 години, вероятно е добър ориентир за родителите.

Нейните съвети към родителите са да следят внимателно поведението на децата както в социалните мрежи, така и извън тях, да зададат точни и ясни правила относно времето, което децата могат да прекарват в социалните мрежи и да се опитват да проявяват разбиране, тъй като поколението, което сега расте, е много различно от тяхното. Колкото и да ни е трудно да го приемем, социалните мрежи са неизменна част от ежедневието ни и няма как да лишим децата си от тях.

Loading

  • Вашето дете на каква възраст е започнало да използва социални мрежи или на каква възраст смятате да му разрешите?

    Дете телефон
    • В никакъв слуай през 13
    • Нямам нищо против социалните мрежи, може да си направи профили, когато пожелае
    • Смятам, че около 10 години е нормална възраст

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

чарлз

10 любопитни факта за Камила – съпругата на принц Чарлз

Мерил Стрийп

10 от най-добрите филми с участието на Мерил Стрийп