in

Напълно безшумно ли е в космоса?

космос

Всички вероятно сте чували теорията, че в космоса никой не може да ви чуе, дори да крещите. Според теориите пространството е безшумно, защото звукът не може да пътува през вакуум.

Какво означава това?

Космосът е всичко, което можете да намерите извън земната атмосфера. Въпреки, че е изпълнено със звезди, планети, астероиди и какво ли още не, пространството се нарича вакуум, тъй като е напълно лишено от материя. Вътре във вакуума няма абсолютно нищо – частици, въздух… нищо.

И тук идва въпросът: Как космосът е вакуум, ако има толкова космически тела, изпълващи нощното небе?

Оказва се, че пространството не е истински вакуум. То просто се нарича така, защото е толкова голямо, че по-голямата част от него е вакуум.

Защо звукът не може да пътува през космоса?

Както светлината, така и звукът се движи на вълни. За разлика от светлинните вълни, звуковите вълни се наричат механична вълна, която идва под формата на вибрираща вълна и пренася енергия, докато се движи от едно място на друго. Тази вълна трябва да премине през това, което наричаме среда и в този случай е чрез частици.

Ако например свирите на китара, струната ѝ вибрира. Тази първоначална вибрация създава верижна реакция в частиците около нея, по начин, който не е твърде различен от вълните, които се образуват, когато хвърлите камъче в езеро.

Всяка засегната частица прехвърля вибрациите върху тези около нея, пренасяйки енергия. Колкото по-далеч се движи звуковата вълна, толкова по-слаба става вибрацията. Това се случва докато звуковата вълна престане да съществува, заради малкото количество енергия, което се губи при всяко прехвърляне между частиците.

Звукът обаче не може да пътува през пространството, тъй като е вакуум. Ако свирите на китара в космоса, няма да я чувате. В огромните празнини между космическите тела в пространството няма частици, които да вибрират и по този начин първоначалните вибрации на струната няма на какво да се прехвърлят и никой никога няма да ги чуе.

Как може пространството да бъде тихо, ако не е истински вакуум?

По-голямата част от пространството е вакуум и е напълно безшумно, но все още има някои области, в които звукът може да се чуе. В цялата вселена могат да се намерят облаци от газ и прах, останки от отдавна мъртви звезди или дори региони, където материята се събира на едно място, за да се образува нова.

В тези космически облаци е възможно прахът и газът да се натрупат и по този начин да станат плътни. Това означава, че е възможно на дадено място да има достатъчно частици една до друга, за да се появи звук и дори да пропътуват на кратко разстояние.

Например, звук в космоса се появява в черните дупки, но е невъзможно да се чуе от човешко ухо. Той е записан за първи път през 2003 г. в рентгеновата обсерватория Чандра на НАСА и идва от галактиката Персей на повече от 250 милиона светлинни години. Установено е, че звукът е B-бемол, но с честота, милиарди пъти по-ниска, отколкото е физически възможно за хората да чуят.

И така…

Въпреки че пространството е по-тихо, отколкото можете да си представите, то не е напълно лишено от звук. Звуковите вълни не могат да пътуват през пространството, но има някои безкрайно малки области, където звукът може да съществува при много специфични условия.

Прочетете още:

6 от най-странните явления във Вселената

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

войната

Войната: възходът на западната военна мощ

Добри Станчов

Добри Станчов: За свободата се плаща скъпо и винаги остават незаличими белези