in

ЕхаЕха ОМГОМГ

Най-скъпият плод в света

Плодове

Повечето плодове не са особено скъпи. Те са част от ежедневното ни меню и нещо, което консумираме ежедневно.

Плодовете са съществена част от балансираната диета, така че си заслужава да даваме и повече пари за тях.

Макар че някои плодове се отглеждат на специфични места, като ананасите например, те се продават по целия свят и могат лесно да бъдат намерени в супермаркетите. Дори след транспортните разходи, цената на екзотичните плодове остават не особено високи.

Но се оказва, че има определен вид ананас, който струва хиляди долари.

Нека се върнем малко назад във времето…

През 1700 година ананасите са били символ на богатство. Това се дължи на факта, че те не са били отглеждани в Европа, така че когато този рядък и екзотичен нов плод се появява в Европа, предлагането било малко, а търсенето изключително голямо.

В онези дни един ананас би струвал днешния еквивалент на 8000 долара! Днес вече има изобилие от този екзотичен плод и цената му не е никак висока, но все още има ананаси с доста висока цена. Именно ананас е и най-скъпият плод в света.

В Изгубените градини на Хелиган в Обединеното кралство има ананаси, които се отглеждат по много специфичен начин. Плодовете растат в специфични структури и се нагряват с помощта на тор.

Естествено плодовете не влизат в контакт с тор, а този метод на отглеждане се използва, за да могат тези тропически растения да виреят и на по-студен климат.

Всъщност структурата, в която се отглеждат тези редки ананаси, е открита през 1991 г. и реновирана само две години по-късно.

Колко струва отглеждането на тези ананаси?

Тези специални ананаси дори не са на пазара, така че са безценни. Въпреки това за отглеждането им са необходими около 2 години, така че цената за направата на всеки ананас е 1300 долара.

Имайки предвид, че не се продават, какво се случва с тези ананаси? Успешно отгледаните ананаси се връщат обратно при персонала, който се е грижил за тях, като „награда“ за отглеждането им.

Вторият ананас, отглеждан някога в Изгубените градини, бил подарен на кралица Елизабет II в чест на нейната 50-та годишнина от сватбата.

Колко струват тези ананаси?

Ако някой от тези ананаси отиде на търг или се продава, поради рядкостта, древната техника, времето, прекарано в отглеждане и ръчния труд, цената им ще бъде около 16 000 долара!

Въпреки че вероятно никога няма да можете да опитате такъв ананас, персоналът казва, че ананасите са „сладки, не са жилави и с експлозивен вкус“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

висок залог

„Висок залог“ – когато мрачните тайни излязат наяве

слънце

6 знака, че се нуждаете от повече слънчева светлина