in

Най-интересните филми, базирани на реални престъпления

Криминални филми
Снимки: Instagram

Филмите са чудесен начин за разтоварване и забавление. Някои от тях имат за цел да ни развеселят, от други можем да научим много, както и такива, които са толкова завлядяващи, че не можем да откъснем поглед от екрана.

Филмите по действителен случай винаги привличат вниманието ни и подбуждат любопитството ни, а когато става въпрос за престъпления, историите стават още по-любопитни.

Някои филми вероятно сте гледали, но едва ли знаете, че са базирани на реални престъпления.

Вижте 10 популярни филма, които всъщност са базирани на реални престъпления:

1. „Градът на Бога“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by High on cinema (@high.on.cinema)

Този филм е вдъхновен от живота на фотографа Уилсън Родригес. Действието във филма се развива в Рио де Жанейро и проследява разрастването на организираната престъпност в Сидади ди Деуш, едно от местните бедни предградия.

Филмът обхваща периода от 1960-те до 1980-те. Сюжетът разказва за група престъпници, които ограбват, убиват и търгуват с наркотици. „Градът на Бога“ получава 4 номинации за „Оскар“- за адаптиран сценарий, операторска работа, монтаж и режисура.

2. „Мемоарите на едно убийство“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ‌ (@babakfilmstore)

Този южнокорейски криминален филм разказва историята на детектив Парк и детектив Сео, които се опитват да разкрият поредица от убийства на млади жени в провинциален корейски град.

„Мемоарите на едно убийство“ е интригуващ трилър, който е уникален, заради комедийните аспекти. Филмът е базиран на реален неразкрит случай на серийни убийства в периода 1986 – 1991 година.

3. „Кучешки следобед“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cinematic Artistry (@cinemartistry)

След банков обир в Бруклин през 1972г., списание Life пише статия, която впоследствие е вдъхновение за филма „Кучешки следобед“. Лентата излиза през 1975г., само 3 години след самия обир.

Великият Ал Пачино участва във филма, като влиза в ролята на Сони. След като всичко по време на обира се обърква, настъпва ужасяващ следобед. Сони и Сал взимат заложници и искат откупи.

Ако харесвате криминални филми, задължително изгледайте „Кучешки следобед“, който получава доста номинации за „Оскар“, „Златен глобус“ и „Бафта“.

4. „Вълкът от Уолстрийт“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MovieEnthu (@movieenthu)

Този филм с Леонардо ди Каприо беше истински хит, когато излезе, през 2013 година. Базиран е на историята на Джордан Белфорт, който прекарва 22 месеца в затвора, след като се признава за виновен за измами и други престъпления, свързани с фондовия пазар.

През 2007г., Белфорт решава да публикува мемоарите си „Вълкът от Уолстрийт“, които впоследствие са превърнати в популярния филм. Белфорт прави огромни суми пари с агресивна тактика за продажба и следвайки основната си цел – да печели пари.

5. „Обществени врагове“

През 2004г. Брайън Бъроу пише книга, озаглавена „Обществени врагове: Най-голямата вълна на престъпността в Америка и раждането на ФБР, 1933–34“. Джон Дилинджър е един от престъпниците, включени в книгата, която е фокусирана върху ерата на Голямата депресия в Америка.

Филмът „Обществени врагове“ се основава на събитията, описани в книгата. Представлява трагична история за любов, престъпност и приятелство и е любим на много от феновете на криминалния жанр.

6. „Бони и Клайд“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anne-Estelle (@anneestelleheloise)

„Бони и Клайд“ е криминална драма от далечната 1967 година, която обаче е истинска класика. Този филм също е базиран на събития, случили се през годините на Голямата депресия. Бони Паркър и Клайд Бароу, които са реални престъпници от този период, заедно със своята банда, извършват поредица от грабежи, като основната им мишена са селски бензиностанции и малки магазини.

Те не само крадат, а са отговорни и за убийството на общо 9 полицаи и множество цивилни. Бони се присъединява към Клайд, тъй като ѝ е писнало да бъде сервитиорка, а двамата са и двойка, освен партньори в престъпленията.

7. „Леденият“

Историята на Ричард Куклински е изключително интригуваща за всеки, който обича да чете и гледа за истински престъпления. Прякорът „Леденият човек“ му е даден, заради метода му за укриване на престъпления – замразява телата на жертвите си, за да затрудни изчисляването на времето на смъртта.

Освен извършител на жестоки убийства, Куклински е замесен и в порнография, престъпления с наркотици и оръжия. Филмът „Леденият“ е базиран на историята на Ричард Куклински, разказвайки за служителите на реда, които се опитват да изправят Куклински пред правосъдието.

8. „Дивашка благодат“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hannah Smith (@moviebuff1477)

Завладяваща история за син и майка, които се сблъскват с безброй проблеми. Филмът се състои от множество престъпления и трагедии. „Дивашка благодат“ е по-различен криминален филм, разказващ историята на Барбара Дейли Бакеланд, която е убита от сина си.

Барбара, изиграна от Джулиан Мур, е американска социалистка, която се омъжва за богат мъж. През 1946г. се ражда синът им Антоний Бейкъланд, диагностициран с шизофрения. „Дивашка благодат“ е филм, който ще ви държи под напрежение през цялото време, а фактът, че е по действителен случай, го прави още по-интересен.

9. „Хладнокръвно“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🖋📕 Pablo 📕🖋 (@legrand27a)

Този филм е базиран на едноименния роман на Труман Капоти от 1966г. Филмът разказва историята на четири убийства, извършени в Канзас през 1959 г. Ричард Хикок и Пери Смит правят опит за обир, но не могат да намерят нищо ценно. Без да оставят свидетели на мястото на обира, те извършват четири убийства и бягат от полицията.

10. „Сноутаун“

Убийствата в Сноутаун са едно от най-ужасяващите неща в австралийската история. Джон Бънтинг и Робърт Вагнер, основните престъпници в историята, са извършили общо 12 убийства. Този австралийски биографичен трилър ще ви допадне, тъй като има от всичко по много – убийства, наркотици, хомофобия.

Вижте още:

10 от най-добрите военни филми

Loading

  • Обичате ли да гледате филми по действителен случай?

    Истинска история
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

диети

10 от най-нелепите диети в света

Вино

Тест: Винен експерт ли сте?