in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СмяхСмях ЯдосанЯдосан

Най-известните украински знаменитости в световен план

украински знаменитости
Снимки: Instagram

Винаги неволята сближава хората от един отбор. Виждали сме го да се повтаря хиляди пъти в историята на войнстващото ни човечество и сегашният случай не е изключение: сякаш целият свят се вдигна да помогне, чисто човешки и безвъзмездно, и да утеши прокудените от войната украинци. Докато всякакви лидери и политици продължават с инфарктното танго в тази смъртоносна ситуация, обикновените хора просто взеха нещата в свои ръце и демонстрираха огромна, топла солидарност. Бариерата между губернията на Путин и останалия свят падна тежко, а този път ние се оказахме от светлата страна… И не, нямам предвид факта, че ще можем свободно да консумираме MacDonald’s или Coca-cola.

Всяко време има, разбира се, своите емблеми, и е съвсем нормално тези дни да се фокусираме върху известни украински личности – някои от тях родени там, други – отгледани и възпитани в украински общности другаде. И докато подробен списък е невъзможен (все пак, говорим за втората по територия страна в Европа), то можем да си припомним кои са украинците, които имат сигурно място в метафоричната, а някои и в буквалната, алея на славата.

Володимир Зеленски

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Page for the best president 🇺🇦 (@zelensky_brazil)

Разбира се, няма как да не започнем с Володимир Зеленски, който за броени седмици се превърна от фигура, свързвана твърде често със света на шоуто (президентът е бивш актьор) в уважаван и решителен лидер, чиято дума наистина тежи. И не, няма да изпадам в излишен патос и да го наричам „герой“, както вече редовно правят по различни медии, но истината е кристално ясна: Зеленски е един от ярките примери за кураж, постоянство и себеотдаденост, с които съвременният свят разполага. Наскоро в своя реч украинският президент направи препратка към Чърчил, а аз бих добавила, че за Зеленски с пълна сила важат думите на британския легендарен премиер: „Куражът – това е да запазиш финес под напрежение!“. Президентът на Украйна е епитом за самообладание под вражеска обсада.

Братята Кличко

Братята Кличко са други емблеми на страната си – както боксьорът Владимир, така и брат му, политикът Виталий. Не знам за вас, но аз бих се чувствала далеч по-сигурна, ако тези двамата са на моя страна в уличен бой, както и украинският боксьор Васил Ломаченко. Шегата настрана, братята Кличко никога не са спирали да вдъхват на сънародниците си смелост и надежда, а това са особено дефицитни стоки по време на война.

Мила Йовович

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @celebrate.the.date

Със сигурност актрисата Мила Йовович, родена в Киев, е сред най-красивите и запомнящи се лица на планетата, а комбинацията с актьорския ѝ талант отдавна ѝ е подсигурила сигурно място в Холивуд и в сърцата ни. Звездата от „Петият елемент“, чиито родители работят в началото в САЩ като чистачи в къщата на режисьора Брайън де Палма, винаги е наблягала на своите корени – Мила Йовович дори изпълнява украински фолклорни песни.

Мила Кунис

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MILA KUNIS 💞 (@mila_kunis_fan86)

Една друга Мила – Кунис, която също харесваме безкрайно, прекарва на свой ред част от детството си в Чернивци, Украйна, преди семейството ѝ да се премести в Лос Анджелис и майка ѝ да я изпрати в актьорска школа. Инвестиция, която се е изплатила повече от добре! Достатъчно е просто да си пуснете пак „Черният лебед“ за да се уверите… Малката Мила, която пристига в Щатите без думичка английски, днес е една от големите надежди на киното.

Вера Фармига

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Norma Bates (@v_norma9)

Случаят на актрисата Вера Фармига е още по-интересен: звездата от The Conjuring  всъщност се ражда в Ню Джърси, но е истински потопена в силната украинска общност там и проговаря английски чак на 6 годинки! Доказан факт: украинските общности по света са сред най-сплотените и стабилните, тъй че нямаше да се учудя ако Вера още населяваше тази „държава в държавата“.

Още знаменитости с украински корени

Тези от вас, които още си спомнят какъв фурор беше Star Trek навремето, със сигурност са фенове и на вече покойния актьор Леонард Нимой, чиито родители бягат от погромите срещу евреите в началото на миналия век в Украйна. И ако екранният д-р Спок винаги е разказвал гордо за корените си, то особено куриозен е случаят с друг актьор, Дейвид Духовни – доскоро той смяташе, че е с руски корени, докато не разбра, че Киев, където е роден баща му, всъщност е украински град…

И ако всички сме били убедени винаги, че вечният Роки, американският актьор Силвестър Сталоун, е с италиански корени, то това е вярно само наполовина. Защото родът на майка му е от… Одеса.

И двамата дядовци на големия режисьор Стивън Спилбърг са родени в Украйна, а за бабата на Леонардо ди Каприо вече, хм, цял свят разбра. Междувременно актьорът не спира да помага финансово на украински организации.

Списъкът може да продължи безкрай и със сигурност в него бих включила режисьора Сергей Бондарчук (абстрахирайки се от задължителната за онези времена съветска пропаганда), феноменалния състезател по овчарски скок Сергей Бубка, бившия футболист и рекордьор по голове за националния отбор на Украйна – Андрий Шевченко, както и цяла плеяда звезди от музикалния небосклон.

Едно е сигурно – известността прави всяко послание, отправено към човечеството, по-бързо прието. А с такива „посланици“ Украйна може само да се гордее пред света.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Италия

9 места, подходящи за романтично бягство в Италия

Samsung Experience Store

В света на Samsung: новото хай-тек място в София