in

ЕхаЕха

„Мулен руж“ – историята на най-известното кабаре

Мулен руж
Снимка: Pixabay

„Мулен Руж“ (Moulin Rouge) е жива легенда, изграждана в продължение на десетилетия и повече от 120 години е сред най-забележителните места във френската столица. Заведението отваря врати на 6 октомври 1889 г. в Париж, като преминава през няколко периода на трансформация – от кабаре до театър, и от кино до мюзикхол с танцьори, изскачащи от торти. Всяка година „Мулен руж“ посреща около 600 000 посетители.

Първите френски танцьори на канкан

Основателите на „Мулен руж“ Джоузеф Олер и Чарлз Зидлер искали да създадат място, посветено на забавленията за разнообразна публика. Те решили да го направят в 18-ти район на Париж ( в подножието на хълма в квартал Монмартър), който по това време бил модерен, но все пак селски район. Кабарето придобива популярност бързо, а звездите на „Мулен Руж“ стават популярни предимно от картините на известния художник Анри дьо Тулуз-Лотрек, който от самото откриване на кабарето идва в него всяка вечер и вдъхновен от красивите танцьорки, създавал творбите си.

В началото „Мулен руж“ организира партита с много шампанско и известни танцьори. По това време се ражда световноизвестният квартет, известен като френския канкан. По време на представленията се сервирали напитки, а зрителите понякога танцували на дансинга. С нетрадиционен архитектурен стил и екстравагантна декорация, „Мулен Руж“ започва да привлича много клиенти, които просто искат да се забавляват.

Успешен театър

Десет години след катастрофалния пожар през 1915 г., който унищожава „Мулен Руж“, театърът е възстановен. По това време актрисата-танцьорка-певица Мистингет става съдиректор на кабарето, оставяйки своя отпечатък в историята му. Нейните песни, „Ça, c’est Paris !“, „Il m’a vue nue“ и „On m’suit“, изпяти с Жан Габен, са неразделни от „Мулен Руж“.

Когато Мистингет напуска театъра, неговите 1500 места са превърнати в танцов клуб по време на Втората световна война. Тогава „Мулен Руж“ е много по-малко популярен, въпреки представленията на Едит Пиаф и Ив Монтан през 1944 г.

Ренесанс

„Мулен Руж“ е реновиран през 50-те години. През 1951 г. Жорж Франс, привърженик на новия облик на кабарето, и Винсент Ориол, бивш президент на Френската република, откриват новото и подобрено кабаре.

Всъщност целта на Франция е да възвърне душата на кабарето – място, където хората се забавляват добре и могат да се насладят на невероятни представления, изпълнявани от талантливи артисти. Новият живот на кабарето започна с участието на Шарл Трене, Шарл Азнавур и Бурвил.

„Мулен руж“ днес

Днес шоутата, наречени „ревюта“ или представления, са разделени на няколко сцени и се гледат докато гостите вечерят. Féérie и 80-те артисти от шоуто проследяват историята на „Мулен Руж“ вечер след вечер.

Вечерята в кабарето трябва да бъде резервирана предварително, но ще разберете, че си е струвало чакането, веднага щом влезете в прекрасната му зала, където са се изявявали толкова много невероятни артисти.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

пари

10 неща, за които богатите хора не пилеят пари

едгар алън по

Едгар Алън По и слуховете за смъртта му – от алкохолизъм до убийство