in

Михайлина Абрашева: Несигурността и несправянето със задачите водят до бърнаут

Напоследък нараства броят на хората, търсещи подкрепа и терапия за своите социални и психични проблеми. От години ги наричат „бърнаут“. „Тази тенденция изисква от нас, психотерапевтите и консултантите, по-задълбочено вникване в конкретните и специфични проблеми на всеки един отделен пациент“, твърди психологът Михайлина Абрашева. От 11 години тя се занимава и обучава под различна форма в областта на психотерапията. “Дългогодишната работа като ПР специалист преди това ми показа, че хората имат огромна потребност да се научат как да се грижат за себе си – като единство на тяло, разум и психика, и как да общуват със света и другите“, убедена е тя. Привърженик е на психоанализата на Карл Густав Юнг и логотерапията на Виктор Франкъл. Работи с възрастни, тийнейджъри и деца, които имат трудности в една или повече сфери от живота си.

Г-жо Абрашева, обяснете какво точно означава „бърнаут“ и откога се заговори за него у нас?

Прегаряне или „бърнаут“ е състояние на психиката, при което има натрупани напрежение, тревожност и умора поради различни причини и обстоятелства. В повечето случаи се свързва с работния процес, но това не е единствената среда, в която прегарянето може да се прояви. Няма точна дефиниция за това състояние, както и то не се класифицира като заболяване на психиката. Реалността обаче показва, че много хора минават през прегаряне и то влошава качеството на живот емоционално, интелектуално и физиологично. Обичайно се загубва интересът и дори смисълът от професионална или някаква друга дейност, което води до хронична умора, нежелание за активност и справяне с ежедневни задачи, негативни емоции и силно занижена самооценка.

Стрес, напрежение, недоспиване, хронична умора… несправяне с децата вкъщи – постоянни теми на детските площадки. Търсят ли жените помощ при специалисти като вас или идват, когато вече са в безизходица, когато са стигнали краен предел на възможностите си – и физически, и психически?

Все повече жени се обръщат за подкрепа и съвет към психолозите. Животът стана сложен. Въпреки, че сме задоволени в материален план с много неща, има сериозни дефицити на ценности, което води до прегаряне в битов порядък. Много често жените – майки си изкарват напрежението върху децата и когато осъзнаят, че го правят или децата просто реагират на тази несправедливост, стигат до идеята за консултация при психолог. В тези случаи се налага психологическа работа, и с майката, и с детето. Като не бива да се очакват от психолога чудеса, но възможността човек да си чуе собствените мисли и да разбере абсурда им в определени ситуации, е безценна.

От какво най-често се провокира крайното изтощение на емоциите при жените в България?

Факторите, които влияят върху емоционалния свят на жените, са много и строго индивидуални. Ще се опитам да отсея няколко по-общи причини, водещи до изтощение на психиката при жените. Често срещана причина е силното разочарование поради ярко разминаване на очаквания и реалности при младите жени. Те смятат, че е предопределено да са основно щастливи и когато се сблъскат с трудности или с отхвърляне, изпадат в униние и емоционално прегаряне. Друга причина е натоварването с прекалено много отговорности и задачи, за да се постигне бърз успех и висока социална позиция. Това износва психиката и води до емоционално рухване, особено когато са поставени цели извън предела и потенциала на личността. Емоциите стават неконтролируеми когато се наруши балансът между желано и възможно, приятно и задължаващо, реално и измислено, работа и отмора.

Наблюдава ли се този процес и при мъжете? Какви са разликите, включително и при изживяването на проблема, и при опитите за справяне с него?

Принципно мъжете са една идея по-затворени и интровертни, ако ги сравняваме с жените, особено в семейството. При тях споделянето се смята за проява на слабост. А и мъжката психика може да се освободи качествено от натрупаното емоционално напрежение чрез спорт, фитнес, движение и някакви екстремни изживявания. Разбира се, има разлики при двата пола в преодоляване на ежедневните проблеми и тяхното изживяване. При жените работи споделянето, съпреживяването, изявата на творческа енергия. Докато мъжете подхождат причинно-следствено и логично към ежедневните проблеми. Първо правят анализ на проблема, а след това търсят прагматични начини да го решат, дори и когато проблемът е емоционален.

Какви са дългосрочните последици върху семейството, защото отрицателните ефекти се отразяват върху всеки аспект на човешкия бит? Включително имат и трайни последици върху тялото. 

При новостите от последните години е все още рано да се каже какви са дългосрочните последици върху семейството. Със сигурност е добре българският патриархален дух някак да остане и да се адаптира към новите условия. Семейството и традициите са съхранили българския народ векове назад в историята. Сега е дошло време ние да съхраним семейството, за да останем като българска нация векове напред. Ако се върнем на темата за прегряването, то в семействата, където има любов и разбирателство, няма активно присъствие на бърнаут. Когато човек се прибира с желание в дома си и там се отпуска, радва, споделя, обича и бива обичан, то прегарянето няма как да се случи. Семейството е релаксиращ и зареждащ фактор за психиката, сваля стреса, вдига самооценката и нещо много важно – дава смисъл и центрира живота на личността. В името на семейството човек се стреми към себеактуализация и личностно израстване.

Нека поразсъждаваме, отдалечавайки се във времето и от географските ширини, бърнаутът при майките ефект от феминизма ли е, или трябва да го разглеждаме като социална изолация?

Това са две крайни тенденции. И точно, защото са крайни, водят до неприятности за психиката на всеки човек. Не трябва да се гледа на феминизма само като на нещо прогресивно, защото този процес си има и редица недостатъци. Цяла Европа има демографски проблеми и поради силни феминистични настроения. Залитането в крайности винаги натяга психиката и пречи на пълноценния емоционален свят. Затова равни права, но все пак да се съхрани нежността на жената и нейното майчинско присъствие в живота на обществото. А когато говорим за социална изолация, то там процесите тепърва ще се задълбочават. На всеки ще му се налага да стане активен в общуването, в търсенето на социална присъствие, защото така сме устроени. На личността не ѝ е добре да е самотна и да има постижения само заради себе си. Има нужда от социално одобрение, обществено признание и взаимна любов.

Днес бърнаутът се приема като бича на XXI век. Той е обхванал масово всички развити и развиващи се страни, пренесъл се е и у нас, заедно с идеите да градим кариери, да сме силни паралелно в няколко измерения през цялото време. Какви са превенцията и лечението?

Усещането за несигурност и съмнение в справянето със задачите често води до бърнаут. Когато човек се усети, че стресът надделява над него, да се опита да вземе контрола в свои ръце. Психолозите сме сигурни, че всеки човек би могъл да овладее емоциите и чувствата си като преди всичко ги осъзнае и бди, когато те настъпват. Когато префокусира мисленето си в друга посока, той може да го разсее от негативни настроения и чувства, като по този начин компенсира усещането за тревожност и разпад. Това е съвет за някаква превенция, насочена към недопускане на прегаряне. Разбира се, ако моментът за това е изпуснат, е задължително да се потърси помощ, защото прегарянето няма как да изчезне от само себе си. Ще направя едно грубо сравнение с материалния свят. Когато се получи късо съединение в електрическата мрежа, някой все пак трябва да вдигне бушона, за да дойде светлината и топлината.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да се научите да обичате себе си

10 препратки към оригиналните серии, които може да не сте забелязали в „И просто така…“