in

Микровълновата печка е създадена случайно

микровълнова

Микровълновите печки могат да бъдат много полезни понякога, въпреки че в повечето случаи не са. Когато обаче искате просто да стоплите нещо бързо, тя върши чудесна работа. Особено полезни са те за студентите или хората, които не готвят често вкъщи.

Питали ли сте се как е измислен този толкова полезен на моменти уред? Всъщност микровълновата печка е създадена по погрешка в началото на 40-те години на миналия век от инженера Пърси Спенсър. Той изгражда магнетрони за радарни комплекти в компания, наречена Raytheon.

Докато работи върху странен радар забелязва, че шоколадът в джоба му се е разтопил и това се дължи на радара, излъчващ микровълни. Той направил втори опит с царевични зрънца и установил как те се превръщат в пухкави бели пуканки. След това Спенсър решава да сложи яйце до магнетрона. Той го поставя в чайник и го спуска през дупката в присъствието на негов колега, който бил толкова любопитен, че погледнал през нея и яйцето експлодирало, а жълтъкът се лепнал върху лицето му.

Пърси Спенсър установил, че всичко това се дължи на въздействието на енергията в микровълните. Той започнал да експериментира, поставяйки магнетрона в затворена метална кутия, за да не се губи енергията. С откритието си Спенсър прави революция в готвенето.

Първата микровълнова печка е създадена през 1947 г. и се нарича „Radarange“. Тя била висока 1,8 метра, тежала 340 кг и струвала 3300 паунда. Този вид микровълнови печки били с водно охлаждане и консумирали около три пъти повече енергия от днешните микровълнови печки.

Loading

  • Използвате ли микровълнова печка често?

    Woman heating food with microwave machine
    • Да, доста често
    • Рядко

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Пазителката на пчелите“ – любов и радост по време на война

Най-тихата стая

Най-тихото място в света