in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Метеора – манастирите, които докосват небето

Метеора е едно от най-магичните места в Гърция. Представлява голям манастирски комплекс, разположен на няколко километра от Каламбака. Ако решите да посетите Метеора, можете да отседнете в близкия град Каламбака, който се намира на 234 км от Солун.

Седемте манастира, шест от които действащи, са разположени върху отвесни скали и изглеждат като нещо, което няма как да е създадено от човек. Те се извисяват на около 400 метра височина над Тесалийската равнина.

По отношение на площ, Метеора е най-големият археологически обект на Гърция и от 1989 година е обявен от Юнеско за обект на световното наследство. Това е едно от най-свещените места за гърците, интересен факт е, че от създаването на манастирите през 10-ти век, монашеската традиция не е прекъсвана.

Първите обитатели на местността били християнски отшелници. Те са се заселили там между 9 и 10 век, търсейки тишина и мир. Монасите живели в изолация векове наред, разчитайки на местните жители, които им носели храна, вода и дрехи. Хората ги виждали като светци.

Имало е около 30 манастира в местността, но само 7 се запазват до днес. Шест от тях са отворени за посетители, а в седмият няма как да се влезе.

Първоначално достъпът до манастирите бил само чрез въжета, което прави животът там не особено лесен, но именно това била идеята на монасите – да се откъснат от хората и да бъдат по-близо до Бог. През 19-ти век са издълбани стълби в скалите, което прави достъпът днес много по-лесен. Стълбите, които трябва да изкачите, ако посетите Метеора не са малко, но си заслужава! Всеки от манастирите има своя собствена енергия, но ако нямате много време и трябва да посетите само един – изберете най-големия.

 

„Преображение Господне” или “Великия Метеор”

Това е най-големият манастир, разположен на най-високата и най-голяма скала. 115 стъпала водят до входа му. Великия Метеор е мъжки манастир и е най-старият. Основан е малко преди средата на 14 век от монаха Атанасий. Манастирът има непрекъснато монашеско присъстивие и съхранява безценни национални и религиозни наследства.

 

Варлаамският манастир

Варлаамският манастир е вторият по големина манастир и се намира много близо до Великия Метеор. Той също е основан през 14 век от монах, на име Варлаам. Няколко десетилетия по-късно, след смъртта на Варлаам, параклисът, построен на това място, е изоставен. В началото на 16-ти век, двама братя Теофан и Нектарий решават да го възродят. Те се заселват на тази скала и прекарват много години, изграждайки нов параклис, посветен на „Всички светии”. Параклисът е завършен окончателно през 1548 година. В този манастир е запазена системата за „придвижване”- можете да видите мрежата, с която са издърпвали хора и провизии.

 

Русански манастир

Русанският манастир или „Свети Варвара” също е създаден през 14 век и получава името си от първия монах, който се заселил там. В сравнение с другите манастири, този е на по-ниска височина, което го прави по-лесно достъпен. По време на Втората световна война претърпява сериозни щети и се превръща в манастир (през 1988г). Днес там живеят около 15 монахини.

 

Манастир „Свети Стефан”

Този манастир е най-лесно достъпният, като не е необходимо да изкачвате стълби, просто преминавате през малък мост и влизате в манастира. Заселването на тази скала се случва по-рано, в сравнение с останалите – през 12 век. Манастирът Свети Стефан включва две катедрали – старият параклис от 16-ти век, който е сериозно повреден по време на Втората световна война и последвалата Гражданска война в Гърция, и главната катедрала от 18-ти век, която е посветена на Свети Харалампий и пази неговите свети мощи.

 

„Света Троица”

Света Троица пък е най-трудно достъпният манастир и може би най-красивият. Панорамната гледка, която се разкрива от него, си заслужава изкачването на стръмната скала (около 140 стъпала). Основната катедрала е изградена през 15 век и украсена със стенописи през 17-ти от двама монаси. Оцелелите и до днес стенописи са дело на Антониос и брат му Николаос.

 

„Свети Николай Анапавсас“

„Свети Николай Анапавсас“ е манастир от края на 14 век. Заради ограничената площ на скалата, той е построен на етажи, които са свързани със стълби. На входа на манастира се намира църквата „Св. Антоний“, а по стените могат да се видят икони от 14 век.

Метеора в Гърция е едно от онези кътчета, които всеки трябва да види и да усети силната енергия на това свещено място!

Loading

  • Посещавали ли сте Метеора?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Йога – изкуството да бъдем здрави

„Сто години самота“, която направи Маркес безсмъртен