in

ЛюбовЛюбов

Магия в торта

Във време, когато на пазара има толкова различни стоки, като че ли става все по-трудно да бъдеш оригинален, да направиш различен подарък, да докоснеш с него и да оставиш спомен. Ярък и незабравим.

Заедно с това сме свидетели и на чувствителна промяна в начина на отбелязване на празниците ни. Ако преди събирахме близки и приятели, за да хапнем, пийнем и да се повеселим, то днес много важна е опаковката на цялото събитие. Особено украсата, в частност – тортата. Именно тя придоби съвсем други стойности, визии и измерения в последните години.

Външният вид и вкусовете вече са доста далеч от добре познатите ни от миналото сметанови и шоколадови класики. Ала разликата идва главно от визията им и напълно преобразената им роля в живота ни. Те вече олицетворяват паметни моменти от живота ни, любими герои, хобитата ни. Карат ни да мечтаем и да не искаме да ги разрежем. Обезоръжават и най – големите парти скептици. Рушат бариери и просълзяват с искреното и простичко послание „ Благодаря“.

Да създадеш и подариш такава емоция е безценно. И няма аналог с какъвто и да е материален подарък. Да получиш произведение на изкуството, оживяло в торта, също. 

Силвия Колева прави торти вече 8 години. Среща идола си в тортеното изкуство, Елза Балджийска – световно признат талант. Именно тя я учи да прави скулптури от шоколад. Силвия има две сребърни и едно бронзово отличие от най-престижното тортено изложение в Бирмингам! 

Силвия Колева е не просто майстор – сладкар. Тя е магьосник, който сбъдва блянове и дарява щастие. С торта. Как се случва магията, питаме самата нея.

Кога и как реши да твориш „ магични“ торти? Тоест, сладкарството или изкуството стоят в центъра на мотивацията ти?

Изкуството е на първо място в мен! Вярвам, че то спасява света, душата… То е душата! А най-хубавото е, че може да го откриеш и създадеш навсякъде! Просто трябва да се отпуснеш в това уникално усещане за нуждата да даваш, да даваш всичко от себе си, да създаваш красиви емоции…

Каква разлика виждаш у хората по отношение на тортите- как се променят нагласите, очакванията, възприятията им?

Не виждам разлика в хората, виждам разлика в себе си. В началото беше трудно, защото всеки си мислеше, че иска нещо конкретно. После получаваше повече от това, което е поискал и вече за следващия повод имах свобода и доверие. И така, от човек на човек…

Разкажи ни нещо повече за своите торти. Или много повече дори…рисуваш ги, ваеш ги, сигурно им баеш дори, за да са толкова вълшебни… Никой магьосник не издава фокусите си, но все пак – как приказни, исторически, филмови и какви ли още не герои оживяват в торта?

Обичам да измислям всяка една торта специално за човека. Искам жокери – снимка, описание с една дума за човека, нещо любимо. Много често ги сънувам. И нямам търпение да съмне и да се захвана. И , да, бая им. Всяка една торта е забъркана с магия за здраве! Всяка щипка сол е наречена благо!

Когато имаш пълната свобода да направиш торта за подарък – изненада, какво те вдъхновява?

Вдъхновението отново идва от хората! Аз ги срещам в най-щастливите им дни и енергията е много силна. И откакто имам тази пълна свобода, е лесно да се отпусна и да стана проводник.

Колко време отнема средно, макар това да е относително понятие спрямо сложността на образа, изработването на една от твоите торти? Коя е била най-трудната за изпълнение торта и колко време е отнело нейното случване?

Материализирането на една торта става все по-бързо с рутината. Най-много време ми отнема измислянето. Защото искам да е перфектна и това не подлежи на компромис! Най-сложни са ми първите торти за хората, които все още не ме познават и малко трудно ми се доверяват, защото очакват нещо стандартно. А аз не работя стандартно.

Какви хора са клиентите ти? С желание да изпъкнат и да бъдат оригинални, с усет към детайла? Кой търси различната торта в днешно време и защо?

Щастлива съм да кажа, че моите хора не са клиенти! Те са мои приятели! Все още не правя торти, за да развивам бизнес, а защото ми доставя огромно удоволствие! Това е много важно за мен! Обичам да казвам, че ме намират само хубави хора! Моите хора! И те заслужават най-доброто от мен! Те са различни, просто вибрираме на една честота. Прекрасно е, защото се зареждаме взаимно.

Кои са най-нестандартните торти, които си правила до момента?

Нямам определение за нестандартно и не мога да кажа! Когато тортата е лична, всяка една почти е нестандартна! Но ако трябва все пак да дам пример, наскоро направих един голям и гушкав Мечо Пух за едно слънчево момиче! Усмивката не слизаше от лицето ми през цялото време, докато го правех! Толкова смисъл имаше, толкова любов и послание…

Битува мнението, че красивите торти рядко са вкусни и обратното. При твоите обаче далеч не е така. Защо?

Никакъв компромис в качеството! Това е! Не ме интересува колко струва, просто трябва да е максимално качествения материал! И така е много лесно! Защото и работата с качествени продукти е по-лесна!

Колко смели са в желанията и поръчките си за торта българите? Капризни, скучни или изобретателни сме в това отношение? Имала ли си твърде дръзки запитвания и задания?

Имала съм и се надявам да имам! Обичам, когато ми споделят невероятните си идеи и ми казват: „Силве, знам, че ме разбираш и ще го направиш!“. Една от любимите ми торти е книгата на Антон Хекимян. Не само защото е той, а защото трябваше да събере много години, емоции и пожелания от колегите му! И тогава имах пълно доверие. Предизвиках себе си, измислих техника и останах доволна! Те също.

Другите много любими за мен са тортите на децата, които знаят много добре точно каква торта искат! Толкова са конкретни, че просто нямам право на грешка! Стават чудесни и неповторими торти винаги!

Имаш ли много „извънредни“ поръчки, различни от тези за рожден ден и сватба, да речем? Тоест, какво влагат клиентите ти в тортата? Поръчват ли без повод или с някакъв по-специален?

Да, Имам. Тортите БЛАГОДАРЯ са ми любимите! Напоследък често са за лекари, което е прекрасно. Благодарна съм и аз, че съм част от това.

Зарадвала си толкова много хора с творчеството си, каква е тортата, която би смаяла теб – самата? Нали казват, че обущарят винаги ходи бос. Ти какви торти правиш за себе си и близките си?

Да! Отговорът на този въпрос е наистина типичният – на моя рожден ден няма моя торта! Родена съм малко преди Коледа и обичам аз да правя подаръци и да събирам приятели! А иначе любимата ми торта е бисквитената, онази която ядеш с лъжица от тавата.

Ако трябва да изобразиш 2022-ра година в торта, как би изглеждала тя?

Като Слънце! Едно Огромно топло и сладко Слънце! Да изгори всичко лошо, да ни стопли, че да можем да си даваме топлина и да ни усмихне душите! Защото е важно да са ни пълни душите.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

В Дания децата имат урок по емпатия всяка седмица

10-те най-подходящи дрехи за снимки