in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Луи Вюитон – момчето, извървяло близо 500 км пеша, за да стигне до Париж

Луи Вюитон е едно от най-емблематичните имена в света на модата. Френският предприемач и дизайнер е истинска икона и създател на една от най-луксозните марки в света.

Вюитон е роден на 4 август 1821 г. в малко селце в регион Юра, Източна Франция. Той е израстнал в семейство от работническата класа, като предците му били предимно дърводелци и фермери. Баща му също бил фермер, а майка му – шапкарка.

Майката на Луи умира, когато той е само на 10 години, а баща му се жени повторно скоро след това. Мащехата на Вюитон е толкова зла, колкото и мащехата в приказката за Пепеляшка.

Луи е тормозен от втората си майка и отегчен от живота на село, затова решава да избяга и да отиде в Париж. 13-годишният Вюитон тръгва съвсем сам пеша към столицата. Пътуването му отнема общо 2 години, тъй като върви пеша и спира по пътя, за да работи и съответно да яде. След близо 500 км, изминати пеша, момчето пристига в Париж през 1837 година, когато е на 16 години. Той попада там в разгара на индустриалната революция – период на ужасна бедност, опустошителни епидемии и ежедневни промени.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Vuitton (@louisvuitton)

Тийнейджърът Вюитон започва работа като чирак в работилницата на производител на кутии и опаковчик на име мосю Маршал. Само за няколко години Луи станал един от най-добрите в този занаят и името му се наложило.

През 1851 година, 16 години след пристигането на Вюитон в Париж, Луи Наполеон Бонапарт извършва държавен преврат. Една година по-късно приема титлата император, а съпругата му – Евгения де Монтих наема Вюитон за личен опаковчик и производител на кутии. Той трябва да опакова най-красивите дрехи по изискан начин, което отваря много врати на младия Вюитон. Той се запознава с хора от елита, които по-късно го търсят през целия му живот.

1854 година е пълна с промени за Вюитон. Той среща 17-годишната красавица Клеманс-Емили Парио. На 22 април двамата се женят, а няколко месеца по-късно Вюитон си отваря собствена работилница за изработка на кутии в Париж.

Четири години след отварянето на работилницата, Луи Вюитон създава първия си куфар. Неговият куфар се различава от всичко, което било създавано до този момент. Вместо от кожа, куфарът на Вюитон бил изработен от сиво платно, което било по-леко, по-издръжливо и не пропускало вода и миризми. Освен това куфарът бил правоъгълен, което не било типично за онова време. Най-специалното на куфарите на Луи Вюитон било, че се изработвали изцяло на ръка.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Vuitton (@louisvuitton)

Вюитон пожънал огромен успех. За да успява да смогва на голямото търсене, той създава нова, по-голяма работилница в селце извън Париж. Бизнесът му разцъфтява и започва да получава поръчки за куфари от кралски особи. Вюитон дори изработва куфар за Исмаил паша – хедив на Египет.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Vuitton (@louisvuitton)

През 1870 година избухва Френско-пруската война, следвана от обсада на Париж и гражданска война. Когато обсадата приключила, през 1871 година, Вюитон се връща в Аниер, където намира работилницата си абсолютно унищожена.

Благодарение на борбения си дух, Луи успява да възстанови бизнеса си само за няколко месеца. Новото място се намира в центъра на Париж и това е моментът, който поставя началото на модерната марка Louis Vuitton. Дизайнерът създава нов модел куфар, включващ бежов плат и червени ивици. Простият, но луксозен дизайн се харесва на френския елит и Louis Vuitton започва да се възприема като луксозна марка.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Vuitton (@louisvuitton)

В продължение на 20 години Вюитон създава луксозни куфари и изгражда традициите на марката. През 1892 година той умира, но бизнесът му остава в ръцете на сина му Жорж Вюитон. Именно Жорж създава монограма „LV“ и развива бранда, превръщайки Louis Vuitton в луксозната марка, която е днес.

Loading

  • Харесвате ли продуктите на Louis Vuitton?

    Снимка: Instagram/#louisvuittonbag
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 упражнения за премахване на двойна брадичка

Снимки: Instagram

Какви чанти ще бъдат модерни през 2022г.