in

ЛюбовЛюбов

Лавандулата – красиво растение с безброй приложения

Лавандулата е една от най-красивите и ароматни билки. Смята се, че произходът на лавандулата е от Средиземноморието. Историята й датира от около 2500 години. Лавандулата е цъфтящо растение от семейството на ментата, известно със своята красота, сладкия си аромат и безкрайните си приложения.

Лавандулата получава името си от латинското „lavare“, което означава „мия“,„измиване“. Римляните използвали лавандула за ароматизиране на ваните, леглата, дрехите и дори косите си. Те открили и лечебните свойства на това красиво растение.

Днес лавандулата продължава да се отглежда в страните, от които произлиза, както и в Европа, Австралия, Нова Зеландия, Северна и Южна Америка и други. Интересен факт е, че България е световен лидер в производството на лавандула от няколко години насам. Площите с лавандула в България растат всяка година и общхващат почти цялата страна.

Тази ароматна билка с красиви цветове има хиляди приложения – използва се с терапевтични цели, в медицината, в козметиката и парфюмерията, и дори в кулинарията. Красивата лилава билка има широко приложение в света на красотата. Тя е често използвана съставка в различни козметични продукти, както за коса, така и за кожа. Лавандулата има свойството да почиства кожата много добре, затова се използва при производството на различни почистващи продукти. Освен това има успокояващо действие, което я прави популярна съставка и в кремовете и овлажнителите за кожа.

Предполага се, че лавандулата е ефективна и при лечение на алопеция. Това е състояние, при което се губи окосмяването на част от тялото или на цялото тяло. Различни проучвания доказват, че лавандулата може да стимулира растежа на коса, при редовна употреба. Поради тази причина има и много продукти за коса с лавандула.

Освен приложението й в козметиката, лавандулата често се използва и като срество за лечение на различни медицински състояния. Както вече споменахме, лавандулата има успокояващо действие и в ароматерапията често се използва лавандуловото масло. То може да облекчи състояния като депресия, тревожност и безсъние. Най-лесният начин да се извлекат успокояващите свойства на лавандуловото масло е да се вдишва. За тази цел може да се използва дифузер или инхалер. Дифузерът е подходящ за употреба вкъщи, докато инхалерът е компактен и може да се използва навсякъде.

Оказва се, че лавандуловото масло може да помогне и за облекчаване на симптомите на ПМС. Предменструалният синдром често влияе и на емоционалното състояние на жената, освен физическите неразположения. Лавандулата не може да ви помогне с болките в корема, но може да намали промените в настроението и раздразнителността.

Лавандулата може да облекчи и симптомите на астма. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, лавандулата облекчава симптомите на бронхиална астма. Като цяло може да подобри респираторното здраве и да облекчи алергии.

Предполага се, че лавандулата има положителен ефект и при други здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, мигрена, екзема, деменция и други, но няма достатъчно доказателства.

Лавандулата се използва и в кулинарията, благодарение на уникалния си аромат. Лавандулата придава цветен, леко сладък и елегантен вкус на салати, супи, месни ястия и морски дарове, десерти, сирена, печива и сладкарски изделия. В кулинарията се използват предимно цветовете, които се сушат и стриват, но могат да се използват и листата, въпреки че само цветовете съдържат етеричното масло от лавандула, откъдето ароматът се извлича най-добре.

Освен всички ползи, които има за здравето, лавандулата е и много красиво растение, благодарение на лилавите си цветове. Поради тази причина често се използва за декорация. Лавандуловите цветове се използват както за декорации за дома, така и за украси за различни събития, включително сватби.

Лавандуловите полета са любима локация на фотографите и предпочитан фон за различни фотосесии – семейни, сватбени и т.н. Получават се страхотни снимки на фона на засажденията, а най-подходящият цвят за облекло, ако ще се снимате на фона на лавандула, е бялото.

Loading

  • Харесвате ли аромата на лавандулата?

    The smell of lavender
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Красивите замъци на Неапол

Най-интересните костюми на Met Gala 2021