in

Кристобал Баленсиага- испанският крал на модата

Кристобал Баленсиага
Снимка: Instagram/cristobalbalenciagamuseoa

Баленсиага е луксозна модна къща, основана през далечната 1917 година. След смъртта на създателя ѝ, модната къща затваря врати за близо 15 години. Но е отворена отново и се завръща в света на висшата мода.

Кристобал Баленсиага

Основателят на модна къща Баленсиага е Кристобал Баленсиага. Той е роден през 1895 година в семейство на рибар и шивачка. Интересът му към модата се появява благодарение на майка му, тъй като често ходи с нея на работа. Един от клиентите на майка му Маркиза де Каса Торес го учи да шие, а по-късно го изпраща в Мадрид, за да бъде официално обучен.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristóbal Balenciaga Museoa (@cristobalbalenciagamuseoa)

Когато е само на 24 години, Кристобал отваря свой собствен бутик в Сан Себастиан, Испания. Той кръщава бутика Eise, на майка си. През 1931 година бизнесът му фалира, но малко след това се съживява и дори разраства. Баленсиага отваря бутици в Мадрид и Барселона. Дизайнерът има голям успех, членовете на испанското кралско семейство, както и испанската аристокрация, носят неговите дизайни, но заради гражданската война в Испания, Кристобал е принуден да затвори магазините си.

Появата на модна къща Баленсиага

Баленсиага отива в Париж, където отново отваря модната си къща през август 1937 г. Името ѝ вече е Баленсиага, както се казва и до ден днешен. Той е ментор на други дизайнери, включително Оскар де ла Рента, Мадлен Вионе, Кристиан Диор, Коко Шанел и Юбер дьо Живанши.

През 50-те и 60-те години Баленсиага постига огромен успех, счита се за един от най-гениалните дизайнери, а творенията му са истински шедьоври на висшата мода. Дрехите му са носени от знаменитости и високопоставени лица. Баленсиага облича Алин Грифит, Грейс Кели, Одри Хепбърн, Елизабет Тейлър, Жаклин Кенеди, Анита Екберг, Мона Бисмарк и други.

Дизайнерът създава някои от най-популярните рокли, туники, палта и вечерни облекла, които са актуални и до днес. Полата тип балон, прибрана в талията и широка надолу, е една от запазените марки на дизайнера. Той също така изобретява вмъкването на метални нишки в копринените платове, за да може по-лесно да се работи с тях.

В края на 50-те години Кристобал е силно раздразнен от копирането на дизайните му, затова започва да пуска колекциите си около месец след официалните дати за представяне. По този начин бил сигурен, че никой няма да открадне работата му.

Постижения и признания

Баленсиага създава дрехите за доста филми- „Pecado de amor“, „The Daughters of Helena“, „Prohibido enamorarse“, „Завещанието на Орфей“ и други.

Кристобал Баленсиага създава и сватбената рокля на белгийската кралица Фабиола, когато се омъжва за крал Бодуен I.

Кристобал Баленсиага е един от най-гениалните дизайнери. Кристиан Диор го нарича „господарят на всички нас“, а Коко Шанел казва, че Баленсиага е „единственият кутюрие в истинския смисъл на думата“. Шанел добавя, че всички останали са просто модни дизайнери.

Баленсиага е доста интровертен, не обича да комуникира с пресата и да говори за личния си живот. Дал е само едно интервю за цялата си 50-годишна кариера.

Краят

През 1968 година Баленсиага решава да се пенсионира и затваря магазините си в Париж. Умира от сърдечен удар през 1972 година, на 77-годишна възраст. В деня на смъртта му, изданието Women’s Wear Daily публикува заглавие „Кралят е мъртъв“.

В родния град на дизайнера е отворен първият в света музей за мода, посветен само на една марка. В музея са изложени 90 от шедьоврите на Кристобал Баленсиага.

В продължение на близо 15 години модната къща не работи. През 1986 година Jacques Bogart придобива правата върху модна къща Баленсиага и пуска линията Le Dix. След като получава смесени отзиви, дизайнерът Мишел Гома е заместен от Джоузеф Тимистър, който прави Баленсиага елитна и луксозна марка отново.

Марката вече е собственост на Kering и се ръководи от Никола Гескиер. През 2012 г. Гескиер напуска марката и Александър Уанг заема неговото място като креативен директор. Уанг умело пази наследството на Кристобал Баленсиага в продължение на 3 години. От 2015 година насам креативен директор е Демна Гвасалия.

Loading

  • Интересна ли ви беше историята на Кристобал Баленсиага?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

новини

Яж, моли се и… не гледай новини

писмо

„Писмо до съветско другарче“ – светът на малкия човек през призмата на социализма