in

Кристиан Диор – човекът, който променя завинаги света на модата

Кристиан Диор
Снимка: Уикипедия

Кристиан Диор е един от модните дизайнери, който оставя траен отпечатък в света на модата. Уважаваният и обожаван дизайнер дава възможност на жените да се докоснат до някои от най-сложните и красиви облекла по това време. В един следвоенен свят на страдание и бедност, Диор връща радостта на надеждата на жените, позволявайки им да открият своята женственост.

Всяка негова колекция включва палто, кръстено на родния му град, а във всяко негово ревю един от моделите носи любимите му цветя – лилии. Той умело показва своите суеверни маниери в дрехите и аксесоарите си.

Талант от дете

Кристиан Диор израства в малко градче на брега на Нормандия – Гранвил. Семейството му се мести в Париж когато е на 5-годишна възраст. Баща му бил проспериращ производител на торове и мечтаел синът му да стане дипломат. Кристиан от малъл обаче имал влечение към изкуството и започнал да скицира свои модели, които продавал по улиците на Париж, за да си изкарва джобни.

Страстта му към рисуването ставала все по-силна и накрая баща му се съгласява да инвестира в негова художествена галерия. Галерията му имала огромен успех и в нея той продавал дори творби на известни художници като Пабло Пикасо.

След поредица от финансови неуспехи семейството му изпада в трудно положение и се налага Кристиан да затвори своята галерия. Изправен пред редица тежки предизвикателства, сред които трагичната смърт на брат му и майка му и краха на бизнеса на баща му, Диор прави своите първи стъпки в модната индустрия, започвайки работа при дизайнера Робърт Пиге.

През 1940 г. той е призован на военна служба, от която е освободен две години по-късно. Тогава започва работа при Люсиен Лелонг, където той и Пиер Балмен са главни дизайнери. И двамата в този момент не подозират, че ще имат собсвтени модни къщи и ще станат едни от най-успешните дизайнери в света на модата.

Създаването на Dior

През 1946 г. Кристиан създава своята модна къща Dior. Година по-късно той е готов да покаже таланта си на света със своята първа колекция New Look, която променя завинаги света на модата. Дрехите му били иноваторски и изпреварват времето си, в сравнение с предлаганите дрехи по времето на Втората световна война. Диор бил майстор в сътворяването на форми и силуети, подчертавайки стегната талия.

Светът на модата никога до този момент не е виждал толкова сложни дизайни с изобилие от плат. В предвоенно време било нечувано да се използва толкова много плат. Но Диор искал да отпразнува живота след войната и да акцентира върху женската красота и женственост, насърчавайки екстравагантността.

Модната му къща била залята от поръчки, а славата на Диор нараства моментално след вниманието на световноизвестните звезди Марго Фонтейн и Рита Хейуърт. Диор дори е поканен да представи колекция за британското кралско семейство.

Година по-късно славата му е още по-голяма и той представя първия си парфюм, който е обичан и до днес – Miss Dior. Дизайнерът осъзнава необходимостта от цялостен външен вид и решава да предложи обувки, ръкавици и шапки. Той започва да проектира луксозни аксесоари, но първоначално ходът му не е приет добре от индустрията. Не след дълго обаче всички френски модни къщи следват примера му.

Неочаквана смърт

Модната къща продължава да процъфтява, а през 1955 г. младият Ив Сен Лоран е нает от Кристиан Диор като негов асистент. Две години по-късно, само на 52-годишна възраст, Кристиан Диор си отива от този свят неочаквано. На 24 октомври по време на почивка в Италия според някои той получава сърдечен удар, според други е починал след изключително изтощителен сексуален акт. Версиите за смъртта му са няколко, но последната се потвърджава в мемоарите на неговия близък приятел и предполагаем любовник Алексис фон Розенберг, Барон де Ред, издадени почти половин век след смъртта на дизайнера.

Светът е потресен от кончината му, но наследството, което той оставя, е безценно и завинаги променя света на модата. Изтъкната модна къща продължава да живее и до днес като една от най-успешните и известни модни къщи в историята.

Прочетете още:

7 начина, по които Ив Сен Лоран промени модата завинаги

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Зимна улица“ – когато всичко излезе извън контрол

Фюсен

Романтичният път в германската провинция Бавария