in

ЛюбовЛюбов

Красотата на Триградското ждрело и пещерата Дяволското гърло

В предишна статия ви разказахме за Ягодинската пещера и площадката Орлово око. Сега ще продължим нашата разходка с Триградското ждрело и пещерата Дяволското гърло, които се намират на около 17 км от с. Ягодина. Ако тръгнете по-рано сутринта, може да ги обиколите и за един ден.

Триградското ждрело е пролом на река Триградска. Дължината му е около 7 км и е част от Стоте национални туристически обекта на България. То е много красиво, а височината на скалите е наистина внушителна. По пътя преди Триград ще видите водопад, който се намира точно зад чешмата.

Основната забележителност на ждрелото е пещерата Дяволското гърло. Тя се намира малко преди Триград. Пещерата е формирана вследствие на пропадането на земни пластове. В основната й зала, която е втората най-голяма пещерна зала в България (първа е входната зала на Деветашката пещера), се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Интересен факт е, че в основната зала на Дяволското гърло може да се побере напр. катедралата „Св. Александър Невски“.

В пещерата се влиза през изкуствена галерия, а за да излезете от нея, трябва да изкачите 301 стъпала, които минават покрай подземния водопад, но се вижда само малко част от него. Друг интересен факт за Дяволскто гърло е, че каквото влезе в пещерата, не излиза от нея.

Правени са редица опити с различни предмети, дори е оцветявана водата, която според учените до няколко минути трябва да се появи на изхода, но тя се е появила след около 2 часа. Изследователите установили, че за това време тя е изминала близо 30 км.

Къде минава водата и всички предмети, все още никой не е успял да разбере. Пещерата е проучвана много пъти, в един от които двама млади леководолази изгубват живота си. Паметната им плоча е поставена близо до изхода на пещерата, където може да видите реката.

Малко по-нагоре от нея се намира друга известна пещера – Харамийска дупка, която не е облагородена. Входът й е разположен на 20 метра над земята и е труднодостъпен. Ако искате да влезете в нея, трябва да се катерите по скалите с обезопасителни въжета.

На около 500 м преди началото на ждрелото се намира хижа „Триградски скали“. В близост до нея е единственият в България „Музей на мечката“.

Loading

  • Искате ли да посетите пещерата Дяволското гърло?

    • Да
    • Не
    • Посещавал съм я

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Малките истории „В пукнатините на канона“

Снимка: Kim Kardashian/Facebook

Допада ли ви визията на Ким Кардашиян?