in

ЕхаЕха СмяхСмях ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Кората от нар и нейните невероятни ползи за здравето

нар

Кората от нар има редица ползи за здравето, благодарение на своите антибактериални, противовъзпалителни, противогъбични и антивирусни свойства. Кората от нар е пълна с антиоксиданти и може да излекува акне, да помогне за детоксикация на кожата, да предотврати ранните признаци на стареене и да облекчи болките в гърлото и кашлицата. Така че, съхранявайте ги, вместо да ги изхвърляте, за да се възползвате от тези предимства.

1. Може да се бори с акне, пъпки и обриви

Твърди се, че кората от нар притежава антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства Тя може ефективно да се бори с кожни проблеми като акне, пъпки и обриви. Кората е богата на антиоксиданти и помага при задържането на бактерии и други инфекции. Анекдотични доказателства сочат, че кората от нар също може да помогне за премахване на мъртвите кожни клетки от лицето ви, когато се използва под формата на пакет за лице или скраб за лице.

2. Помага за детоксикация на тялото

Антиоксидантите проактивно се борят с токсичните агенти в тялото. Следователно, високото съдържание на антиоксиданти в кората от нар е добър инструмент, когато се използва за детоксикация на тялото.

3. Предотвратява бръчки и други признаци на стареене

Прекомерното излагане на слънце и замърсяването са две основни причини за преждевременното стареене. Изследванията показват, че екстрактът от кората на нар – когато се използва с масло от семена – насърчава синтеза на проколаген, бори се с ензимите, които разграждат колагена, и ефективно насърчава растежа на кожните клетки. По този начин естествено и ефективно забавя стареенето на кожата и бръчките.

4. Може да излекува възпалено гърло и кашлица

Кората от нар помага за облекчаване на кашлицата и се използва в прахообразна форма с вода като гаргара за облекчаване на възпалено гърло. Множество проучвания показват, че хидроалкохолният екстракт от кората на нар притежава антибактериални свойства, които могат да помогнат при лечение на възпалено гърло и кашлица.

нар

5. Може да действа като естествен овлажнител и слънцезащитен крем

Елаговата киселина, открита в кората на нар, може да предотврати изсъхването на влагата в кожните клетки, като по този начин поддържа кожата ви хидратирана. Освен това се казва, че кората от нар хидратира и защитава кожата ви от токсините от околната среда и възстановява баланса й на pH. Ето защо те се използват в продуктите за грижа за кожата заради техните овлажняващи свойства.

6. Има противоракови свойства

Удивителни нови изследвания разкриха, че екстрактите от нар съдържат превантивен агент, който се бори срещу появата на рак на кожата. Противовъзпалителните и противораковите свойства на кората от нар се смятат за ефективни при превенцията и лечението на рак на кожата. Кората от нар предотвратява процеса на пролиферация на раковите клетки, като по този начин намалява риска от рак на кожата.

7. Богат източник на витамин С

Витамин С, друго задължително хранително вещество, за което често купуваме скъпи добавки, се намира в изобилие в кората на нар. Витамин С помага за заздравяването на рани и образуването на белези. Той образува протеини за изграждане на телесна маса и е важен за възстановяването и поддържането на хрущяли, кости и зъби.

8. Предпазва от сърдечни заболявания

Кората от нар е богата на антиоксиданти, които са силно способни да предпазват LDL холестерола от окисляване. Също така се казва, че притежава васкулопротективни ефекти, които предотвратяват сърдечни проблеми. Това е полезно, тъй като окисляването на LDL холестерола в тялото ви може да доведе до оксидативен стрес, основен фактор, допринасящ за сърдечни заболявания и други заболявания

9. Подобрява денталната хигиена

Корите от нар често се използват в прахове за зъби и паста за зъби. Твърди се, че тези пилинги притежават антибактериални и противокариесни ефекти, които могат да помогнат за справяне с множество зъбни проблеми като гингивит, зъбна плака, кариес и язви в устата.

10. Подобрява здравето на костите

Корите от нар са ефективни за намаляване на загубата на костна плътност. Проучванията показват, че консумацията на смеси от кори от нар може да помогне за подобряване на здравето на костите и да предотврати появата на остеопороза след менопаузата. Проучване посочва, че кората от нар е богата на танини, полифеноли и флавоноиди, а консумацията на екстракт от нея като хранителна добавка има благоприятен ефект върху здравето на костите.

Loading

  • Обичате ли нар?

    Broken pomegranate and grains on black background. Copy space
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Да застанеш пред портите на Ада в Туркменистан

10 идеи за маникюр за къси нокти