in

Колко калории изгаряме при различните домакински задължения

Домакинската работа не е сред най-приятните неща, но е нещо, което няма как да избегнем. Обикновено чистим основно жилището поне веднъж седмично, пускаме пералня и простираме няколко пъти през седмицата, а задължения като миене на чинии и гладене се случват ежедневно.

Тези занимания отнемат доста време и не са особено забавни, но вероятно не сте се замисляли, че може да има и положителни страни на домакинската работа. Нещата, които изброихме, а и всички останали, като чистене на прах, пускане на прахосмукачка, миене на банята и т.н. и т.н. включват активно движение, което означава, че горим доста калории, докато извършваме тези действия. Всъщност е страхотно, че почистваме дома си и горим калории едновременно!

Вижте колко калории изгаряте при извършването на различни задачи вкъщи:

Почистване с прахосмукачка

Почистването на пода с прахосмукачка е едно от нещата, които правим почти всеки ден. Особено ако имате малко дете или домашен любимец, вероятно го правите и всеки ден. Тази дейност укрепва мускулите на ръцете и раменете. Ако съберем продължителността на всички почиствания с прахосмукачка през седмицата, средно прекарваме 132 минути в почистване с този уред. За това време се изгарят около 387 калории.

Почистване с моп 

Почистването с прахосмукачка обикновено е последвано от минаване на пода с моп. Тази дейност също отнема около 130 минути седмично, което се равнява на 400 изразходени калории. Тези изгорени калории се равняват на около 340 клека, разликата е че при почистването в крайна сметка имаме и почистено жилище, и изгорени калории.

Подреждане 

Колкото и да подреждаме точно след 2 часа отново е разхвърляно. Това е проблем, който всяка домакиня има и подреждането е едно от най-досадните неща. Но докато го правим, изразходваме страшно много калории, защото изминаваме големи разстояния. Особено ако имате и стълби вкъщи, изразходваните калории при подреждане могат да стигнат до 240 на ден.

Гладене

Гладенето е една от най-ефективните дейности, ако искате да изгаряте калории. Въпреки че стоим сравнително неподвижни, дългата продължителност, както и топлината, която се излъчва от ютията, помагат да изгаряме близо 300 калории на седмица, докато гладим.

Смяна на чаршафи

Ако приемем, че средно в едно семейство има 4 легла, смяната на чаршафите на всички легла може да се случи за около 30 минути и ще изгорите около 50 калории. Смяната на чаршафите също се случва ежеседмично, така че добавяме 50 калории към сметката.

Миене на прозорци 

Миенето на прозорци се случва по-рядко, но вероятно ще започнете да ги миете по-често, след като разберете колко калории се изгарят. Един час миене на прозорци ще ви коства 140 калории, което се равнява на 15 минути джогинг.

Пране 

Зареждането на пералнята, ваденето на прането след това и простирането изискват около 70 калории на час, което се равнява на 70 коремни преси. Повечето хора биха предпочели да изперат и прострат, вместо да направят 70 коремни преси.

Почистване на банята 

Банята е едно от най-неприятните помещения за почистване, тъй като премахването на петна от вода и сапун не е особено лесно. Почистването на банята е свързано с доста движения – клякане, ставане, търкане и т.н., които тонизират и укрепват мускулите както на ръцете, така и на краката. 15 минути почистване на банята може да изгори 50 калории, колкото се изгарят и при 250 джъмпинг джак-а.

Миене на чинии 

Ако нямате късмета да имате миялна машина, миенето на чинии е неразделна част от ежедневието. Ако миете чинии всеки ден по 15 минути, в края на седмицата ще сте изгорили 180 калории. Това се равнява на около 30 минути плуване.

Почистване на прах 

Изтриването на прах от мебелите също трябва да се случва сравнително често. За 15 минути почистване на прах изразходвате около 25 калории.

Loading

  • Кое е любимото ви домакинско задължение?

    • Миене на прозорци
    • Миене на чинии
    • Почистване с прахосмукачката
    • Пране
    • Гладене
    • Готвене

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Не спирайте да прегръщате децата си

Снимки: Charli D'Amelio / Instagram

Кралицата на Тik Tok – Чарли Д’Амелио