in

Когато станеш подвластен на хорското мнение

Част от модерните времена е навикът да се вглеждаме в чуждите постижения и живот, а в опита си да се съревноваваме – да допускаме често грешки. Така обаче човек става подвластен на хорското мнение, съобразява се с него и дори подчинява кардинални свои решения на това „какво ще кажат хората“.

Истината е, че никой не се вписва в точно определени норми. Това, като се замислим, е и част от личния успех на всеки един от нас. Различните, уникални и интересни хора няма как да не се реализират рано или късно. А това, че другите говорят зад гърба им, е поредното доказателство, че са на прав път.

Никой не ви познава така добре, колкото вие самият

Никой не знае нищо за вас. Дори вие самите понякога се изненадвате от свои реакции и решения. Някои от тях дори не могат да бъдат контролирани. Понякога след време разбирате, че това е било единственото правилно решение. И логично идва въпросът – цял живот ли трябва да изживеете, тревожейки се за хорското мнение? Ако отговорът е „да“, времето ви ще е токсично, а успехите – почти невъзможни.

Ценете времето си и не критикувайте

Това да слушате, анализирате и обмисляте мнението на хора, които дори не харесвате, си е чиста загуба на време. По-добре инвестирайте тези минути в нещо полезно за себе си и натрийте носовете на опонентите си.

В книгата „Как да печелим приятели и да влияем на другите“ Андрю Карнеги споменава, че е важно да не критикуваме другите, ако искаме да се развиваме успешно. Това е важен житейски урок. Защото когато сме способни да прощаваме, да не се вглеждаме и да обичаме хората такива, каквито са, може да не обръщаме внимание на хорското мнение, да заобикаляме тези, които не ни оценяват и да следваме собствения си път.

Loading

  • Колко важно за вас е хорското мнение?

    Human figurine has equal weight against a group of people. Authoritative and important
    • Важно е какво ще кажат другите
    • Не ме интерсува изобщо
    • Има значение, но не чак толкова

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Джони грабна пушката“ – войната през живота на обикновен човек

съливън

Историята на Рой Съливан и с какво влиза в Книгата на Гинес