in

Класически скони със сладко

Скони

Сконите са кифлички, които могат да бъдат както солени, така и сладки.

Следобедният чай е традиция в Англия и един от основните компоненти на този ритуал са сконите. Заедно с чая се сервират специални сандвичи, скони и дребни сладки.

Обикновено тези неща се редят на красиви подноси на 3 нива, като сконите се слагат на горния ред, сандвичите на средния поднос, а най-отдолу- сладките.

Тези кифлички се правят от брашно или смлени овесени ядки, набухвател- сода, мая или бакпулвер, а може да се добавят и сушени плодове в тестото.

След като се изпекат, сконите се разрязват на две и се сервират със сладко и малко заквасена сметана.

Сконите са популярни и в други страни, като Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Южна Африка и други.

Ето как да приготвите вкусни класически английски скони:

Необходими продукти:

  • 350 грама брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 85 грама масло
  • 3 с.л. пудра захар
  • 175 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. ванилия
  • щипка сол
  • сокът от 1 лимон
  • 100 грама стафиди
  • 1 разбито яйце
  • малко сладко и заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Сложете брашното в голяма купа, добавете бакпулвера и солта. Разбъркайте добре.

Добавете маслото, което трябва да бъде студено, и размесете с ръце.

Добавете и захарта.

Загрейте млякото, но без да завира.

Добавете ванилията и лимоновия сок към топлото мляко.

Направете кладенче в брашното и добавете млякото.

Включете фурната на 220 градуса.

Размесете тестото върху набрашнена повърхност. Добавете стафидите и отново размесете.

Оформете тестото в голям кръг и с помощта на формичка или чаша, изрежете малки кръгчета.

Наредете ги в тава, върху хартия за печене, и намажете кифличките с разбитото яйце.

Печете около 10-15 минути. Кифличките трябва да бухнат и да станат златисти.

Оставете сконите да изстинат, след което ги разрежете и добавете малко сладко по избор и малко заквасена сметана във всяка кифличка.

Ако решите да приготвяте солени скони, просто не добавяйте захар и стафиди. Когато сервирате кифличките, добавете шунка и някакво сирене, както и малко масло.

Loading

  • Опитвали ли сте английски скони?

    Скони
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Крис Хемсуърт

5 филма с Крис Хемсуърт, които си струва да гледате

„Граничен пост 2“ – как изглежда Русия на бъдещето