in

ЕхаЕха

Как можем да посетим Космоса

Надали има някой от нас, който поне веднъж да не се е запитвал какво има отвъд безкрая на синьото небе. Хората са запленени от загадките на пространството отвъд Земята още от най-древни времена, а пример за това е развитието на астрологията и, впоследствие, астронимията като науки.

Пътуването в Космоса е изключителна рядкост и до днес, макар и да са минали повече от 60 години от първото излитане на човек в земната орбита. По-малко от 600 човека са прекосявали линията на Карман, която разделя условно земната атмосфера от космическото пространство, а всички астронавти до този момент принадлежат към една или друга правителствена организация.

През 2004 станахме свидетели на нещо невероятно – космическият инжинер и предприемач Бърт Рутан извърши първия успешен частен полет отвъд линията на Карман (100 км от морското равнище), което даде заявка за бъдеще, в което космическият туризъм не е възможен само във филми от Холивуд. Напротив, през 2021 година започнаха първите частни полети на „космически туристи“, а следните компании вече продават билети за редовни полети:

Virgin Galactic

Ричард Брансън, освен успешен бизнесмен, инвеститор, автор и филантроп, е и пионер в сферата на космическия туризъм. Визията на Virgin е да стане първата масова космическа линия с регулярни полети към космоса. Брансън извърши първия подобен полет на 11 юли, тази година, заедно с още няколко служители на компанията. До момента има над 700 регистрирали се за космически полет, сред които Том Ханкс и Джъстин Бийбър, а цената на билета е 250 000 долара.

Blue Origin

Джеф Безос основава Blue Origin още преди 21 години, а проектът е финансиран благодарение на масовия успех на Amazon. Blue Origin развива технологията си около преизползваеми ракети и до момента има 2 успешно-изпратени курса до земната орбита с туристи. Самият Безос, с още три спътника, излетя със своята ракета на 20 юли тази година, само няколко дни след полета на Ричард Брансън. Blue Origin вече продава билети занапред, като цените достигат десетки милиони долара.

SpaceX

Компанията на Илон Мъск вече работи с NASA за изпращане на астронавти към Международната космическа станция, което означава, че е въпрос на време да започне и с туристическите полети извън Земята. SpaceX развива различни проекти като замяна на самолетния транспорт с ракетен и изпращане на туристи до Луната, а пътешествието вече е резервирано от японски милиардер. Крайната цел на Мъск и SpaceX е колонизиратето на Марс, но дотогава ще се наложи да почакаме още известно време.

Axiom Space

Американската компания Axiom планира да направи частна космическа станция, където туристите да могат да прекарват продължително време. Първата стъпка към тази цел е изпращането на частни астронавти в Международната космическа станция за период от 1 година, като по някои слухове билетът за това приключение ще струва около 55 милиона долара.

Boeing

Макар и да свързваме Boeing най-често с изработката на самолети, компанията също така произвежда сателити и ракети. Boeing има сключен договор с NASA за транспортиране на астронавти и провизии към Международната космическа станция, като се очаква първият полет да се осъществи до края на 2021. В най-скоро бъдеще е възможно Boeing да започне да предлага и комерсиални и туристически полети към космоса.

Space Adventures

Space Adventures предлага различни преживявания извън земната орбита повече от 23 години. Космическите туристи, които изберат компанията, могат да изпитат нулева гравитация на специално-пригоден самолет, полет до Международната станция или експедиция до Ниската земна орбита. До момента има десетки успешни частни туристи, получили призванието „космонавт“ чрез Space Adventures, така че това е сигурен избор за тези, които могат да заделят големите суми за космическо приключение.

Loading

  • Искате ли да отидете на космическо пътешествие?

    • Hold the world
      На Земята ми е по-добре
      Hold the world
    • Да, много

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 любими цитата от книгата „Живот в скалите“

6 филма с Меган Фокс, които трябва да гледате