in

Как липсата на сън се отразява на кожата

Сън

Качественият нощен сън е важен за цялостното здраве и възстановяване на организма. Тъй като кожата е най-големият орган в човешкото тяло, сънят е жизненоважен за здравето ѝ.

Без редовен, качествен сън, ще започнете да забелязвате увеличаване на фините линии, неравномерна пигментация и намалена еластичност на кожата. Най-просто казано, липсата на сън намалява способността на кожата да се регенерира, така че ще изглеждате по-възрастни, отколкото сте.

Препоръчително е да спим по 8 часа на нощ, като през тези 8 часа сънят преминава през 3 етапа, които допринасят за цялостното ни благополучие и подпомагат възстановяването на кожата.

През първите три часа от съня, хипофизната жлеза произвежда соматотропин, човешкият растежен хормон. Този хормон допринася за поддържането на млада и здрава кожа. Без соматотропин кожата не се възстановява добре. Недостатъчният соматотропин ускорява процеса на стареене.

Производството на хормона мелатонин се увеличава през следващите два часа сън. Мелатонинът действа като антиоксидант, който помага за защита на кожата от свободните радикали, които я увреждат.

По време на последния етап, известен като REM сън (бързо движение на очите), нивата на кортизол започват да намаляват заедно с температурата на кожата. Кортизолът е хормон на стреса. Докато кожата се охлажда, мускулите ни се отпускат и производството на колаген се увеличава, а колагенът е много важен за кожата, тъй като я прави по-еластична, съответно намалява появата на бръчки и фини линии.

В наши дни липсата на сън е нещо, с което повечето хора се сблъскват. И въпреки че рядко се замисляме как влияе това на цялостното ни здраве, признаците по кожата са доста видими.

Ето как се отразява недоспиването на кожата ни:

Сухота

Суха кожа

Изпотяването е по-обилно по време на сън. Това е начинът тялото да балансира нивата на хидратация. Потта е естествен овлажнител за кожата, а хидратацията е едно от най-важните условия за красива и млада кожа.

Освен това липсата на сън понижава нивата на pH, което също причинява сухота на кожата.

Липса на блясък и неравномерен тен

Кожа

Недостатъчният сън повишава нивата на кортизола. Този хормон предизвиква възпаление, което разгражда протеините, които поддържат кожата ви гладка и блестяща. Възпалението също може да направи кожата ви по-податлива на акне и по-чувствителна.

Умората също забавя кръвообращението, което означава по-малко кислород, достигащ до кожата. Резултатът- неравномерен тен, липса на блясък и неравномерна текстура.

Тъмни кръгове под очите

Очи

Кръвоносните съдове се разширяват от липсата на сън, което причинява появата на тъмни кръгове и подпухналост под очите. В някои случаи тъмните кръгове са причинени от недостиг на желязо. Това е знак, че в кръвта няма достатъчно кислород, което често се дължи на безсънието. Когато спим, кръвният поток се увеличава, съответно ако спите достатъчно дълго, тъмните кръгове под очите ще намалеят или ще изчезнат напълно.

Стареене на кожата

Бръчки

Когато не получавате достатъчно сън, стресът започва да се увеличава, тъй като тялото се бори да възстанови хормоналния баланс в тялото. Хроничният стрес намалява производството на колаген в кожата, което води до преждевременно стареене. Колагенът е жизненоважен протеин, който придава структура и еластичност на кожата.

За да получавате качествен сън, има някои неща, които трябва да направите:

  • Стремете се към 7-9 часа сън всяка нощ.
  • Избягвайте цигари, алкохол и тежки храни преди лягане.
  • Стойте далеч от телевизор, смартфон, компютър и други подобни устройства.

Loading

  • По колко часа на нощ спите?

    Сън
    • По-малко от 5 часа
    • Межу 5 и 7 часа
    • Между 7 и 9 часа
    • Над 9 часа

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

кейп код

Кейп Код – полуостров, наподобяващ присвита в лакътя и стегната в юмрук ръка

Джаки Кенеди

Джаки Кенеди – историята на жената, феята, майката, първата дама