in

Как да се научите да обичате себе си

Как да повярвате в себе си, когато чувствате, че хората наоколо усещат друго? Всичко това е само и единствено през вашите очи. Вашето взаимодействие със света и хората около вас, вашите мисли, взаимоотношения, действия и думи, зависят само и единствено от вас самите. Вашата реалност зависи от това колко се обичате и колко се грижите за себе си. Връзката със самият вас е най-определящият фактор за начина, по който живеете. Трябва да обичате себе си и всичко, което правите, за да бъдете щастливи, както и хората около вас. Вижте няколко съвета как може да стане това:

1. Обичта към вас самите започва с ежедневните ви навици

Да обичате себе си означава да се грижите добре за вас – да имате пълноценен сън, да се храните здравословно, да намирате време за себе си и нещата, които ви правят щастливи, да спортувате и да си почивате добре.

2. Приемете болката

Никой не е перфектен и всеки човек има тъмна страна – всички изпитваме мъка, омраза и болка. Пренебрегването на тези реалности само може да ни навреди. Простете си за минали дела, за неща, които ви карат да се срамувате. Приемете, че понякога е нормално да изпитвате негативни емоции, като ярост, ревност, отвращение. Научете се да прегръщате тишината, когато имате нужда от нея.

3. Отворете сърцето си за останалите

Приемането на вашите недостатъци е важна стъпка към обичта към личността ви. Научете се да обичате себе си по начин, който само вие можете и не крийте емоциите си, когато всичко във вас иска те да излязат навън.

По пътя на себеоткриването ще откриете истини за себе си, които ще ви ужасят и шокират. Целта е да си проправите път през тях и да започнете да разбирате повече себе си. Само когато обичате себе си, можете да отворите сърцето си към света.

4. Бъдете благодарни

Да бъдете благодарни е нагласа, която може само и единствено да ви води към по-добро. Психически силните хора избират да заменят самосъжалението с благодарност. Всеки ден може да си създадете ритуал за благодарност и да си повтаряте няколко неща, за които сте благодарни в живота си.

5. Излезте от зоната си на комфорт

Не е нужно да правите нещо кой знае какво, за да излезете от зоната си на комфорт. Може да опитате ново занимание, което ви кара да се чувствате несигурни и нервни. След като преминете през това, ще станете още по-уверени в себе си.

6. Обградете се с позитивни хора

Всички ние се влияем от хората, с които прекарваме по-голямата част от времето си. Ако смятате, че някои от приятелите ви са токсични и имат навика да ви подтискат, може да ограничите контактите си с тях и да ги замените с хора, които наистина харесвате и на които се възхищавате. Когато хората около вас са позитивни и вдъхновяващи, вие също ще започнете да се чувствате по-добре.

7. Приемете емоциите си, без да ги съдите

Всеки път, когато изпитваме неприятно чувство, като тъга, гняв или страх, първият ни инстинкт е да го игнорираме и да го отхвърлим. С отхвърляне на емоциите ни, нещата може да се влошат. Емоциите дават полезна информация за живота ни и когато им позволите да излизат наявее, вие им давате свобода и се справяте по-лесно с проблемите си, а това ви кара да обичате още повече себе си.

8. Правете неща, които обичате

Ако откриете, че не се чувствате щастливи и удовлетворени от живота си, може би е време да преосмислите начина, по който прекарвате времето си. Не отлагайте днешните задачи за утре. Направете списък с нещата, които обичате да правите, а след това направете план кога ще ги вкарате в седмичната си програма.

9. Бъдете справедливи и твърди към себе си

Когато става дума за това да обичате повече себе си, трябва да внимавате да не бягате всеки път, когато стане трудно. Именно това са моментите, в които израстваме и които ни променят най-много. Ако искате да промените някои неща в живота си, бъдете справедливи към себе си. На всяка крачка си задавайте въпроса „дали това ще ме направи по-добра моя версия“ и ако отговорът е да, продължавайте в този дух.

10. Фокусирайте се върху другите

Когато става въпрос за любов, колкото и странно да звучи, когато преместим фокуса от собствените си проблеми към тези на другите и се опитаме да им помогнем, ще се чувствате много по-добре. Човек, който помага на другите, лесно може да намери себе си. Понякога когато сме фокусирани само и единствено върху себе си и всичките си проблеми, губим перспектива и реална представа за ситуацията. Но когато се съсредоточите върху чужди проблеми, това намалява естественият ви самокритичен глас.

Loading

  • Обичате ли да излизате от зоната си на комфорт?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Шъги Бейн“ – сафари в бедността

Михайлина Абрашева: Несигурността и несправянето със задачите водят до бърнаут