in

Как да се грижите за косата си през зимата

зима, коса

Зимата може да причини сериозни пречки в ежедневната ви рутина за красота – от хвърчаща коса до накъсване от вятъра. През по-студените дни трябва да полагате допълнителни грижи за косата, за да бъде здрава и красива. Вижте 10 съвета, които ще ви помогнат да постигнете това, както и да се радвате на по-гъста и по-здрава коса:

1. Не излизайте навън с мокра коса

За да избегнете сериозно увреждане на косата си, не излизайте навън с мокра коса при студено време. Ако косата ви е наситена с вода и тя замръзне, ще загубите част от кутикулите, което ще доведе до увреждане на косата ви. През зимата се опитайте да миете косата си преди лягане, за да избегнете излагането на влажна коса на външни влияния.

2. Използвайте подходяща козметика

Преходът между минусови външни температури и отопляеми вътрешни помещения стресира косата. Положението може да се влоши повече от използването на агресивни химикали, които могат да оставят косата увредена и слаба. Вместо това използвайте шампоан и балсам, които осигуряват на косата ви необходимите витамини, от които тя се нуждае.

3. Избягвайте изплакване с гореща вода, след като нанесете балсам

Въпреки че е изкушаващо да повишите температурата по време на душ, с горещата вода рискувате да премахнете балсама, който току-що сте нанесли. Освен това отнема етеричните масла и влагата от косата ви. Изплакването с гореща вода може да остави скалпа ви дехидратиран, а косата – къдрава и статична. По-хладката вода запечатва влагата в косата, което оставя скалпа хидратиран с по-малко статично електричество.

4. Не прекалявайте с миенето

Дори ако използвате хубава, хладна температура на водата, прекомерното миене в студено време също може да причини щети. През зимата е хубаво да увеличите времето между дните на измиване. Ако сте свикнали да се миете всеки ден, опитайте да отделите ден или два между измиванията и вижте как реагира косата ви.

зима, коса

5. Добавете сух шампоан за допълнителна поддръжка

Ако се притеснявате, че косата ви ще загрубее от измиванията, сухият шампоан може да помогне на косата да изглежда чиста. Напръскайте косата си, сложете си шапката и тогава излизайте в най-студените дни. Носенето на шапка предпазва косата от студа.

6. Използвайте шапки, подплатени с коприна или сатен

Но не може да е просто каквато и да е шапка. Използвайте само шапки, които са подплатени с коприна или сатен. Влакната в повечето шапки са много груби, ако са направени от полиестерна нишка. Триенето между тези влакна и косата ви може да увреди кутикулата.

7. Направете кок или плитка

Самото студено време е вредно, така че помислете дали да не носите косата си на кок или сплетена конска опашка за по-голяма защита от студа. Защитното оформяне, подобно на плитките, помага да запазите кичурите здрави през зимата, защото позволява на косата ви да си почине и да поддържа влагата в нея.

8. Хидратирайте косата си

Влагата в косата е особено важна през зимата. Ако имате много сухи, фини или повредени кичури, нанасяйте масло или овлажнител, за да я поддържате. Наличието на повече влага ще помогне не само на косата ви, но и на кожата ви.

9. Подстригвайте я редовно

Подстригването на краищата на всеки четири до осем седмици е най-добрият начин да оставите само отдолу раздвоените краища, като ги предпазите от разширяване и увреждане на целия кичур.

Прочетете още:

13 храни, които предотвратяват косопад и стимулират растежа на косата

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Джек Лондон

Джек Лондон, който посегна на живота си, но го изживя на бързи обороти

„Когато вярвахме в сирени“ – дълбок разказ за пречистващата сила на истината