in

ЛюбовЛюбов

Как да намалим подуването на лицето с домашни средства

жена, огледало, лице

Колко пъти сте се събуждали с подпухнало и подуто лице? Доста често, нали? Подуването на лицето е често срещано състояние, причинено от множество фактори като липса на сън, прекомерен алкохол и стрес. Понякога това може да е и резултат от нараняване или основно медицинско състояние.

Добрата новина е, че можете да лекувате подуването на лицето си, след като разберете основната причина. Така че, нека проучим различните причини за подуване на лицето и някои прости домашни средства, които могат да ви помогнат да намалите подуването на лицето си.

Подуването обикновено се появява на устните, бузите и клепачите. Понякога може да се разшири и до областта на гърлото или шията. То се се описва като уголемяване на лицето поради възпаление на лицевите тъкани или натрупване на течност.

Има различни фактори, които могат да причинят подуване на лицето ви

Подуването на лицето възниква в отговор на нараняване или проникване на чуждо вещество. Когато тялото ви е изложено на чуждо вещество или травма, то освобождава химикали, за да защити лицето. В резултат на това вашите възпалителни клетки се активират и лицето ви се подува. Ето и някои от често срещаните причини за подуване на лицето:

1. Начин на живот

Събуждането с подуто лице е доста често явление поради задържане на течност през нощта. Освен това подуването на лицето може да бъде резултат от алкохол, тютюнопушене, позиция на сън и липса на сън. Ако се събудите с подуто лице след купон предишната вечер, можете да обвините за това алкохола!

2. Алергична реакция

Лекарства, храна, полени, пчели, насекоми или мухъл могат да причинят алергични реакции, които могат да доведат до подуване на лицето и дори анафилактичен шок при някои хора. Заедно с подуто лице може да развиете следните симптоми – сърбеж в носа или гърлото, кихане, кашлица, червени очи, хрема.

3. Травма или нараняване на лицето

Получаването на нараняване на лицето може да доведе до подуване, синини, болка и кървене от носа. Въпреки че натъртените носове не винаги изискват медицинско лечение, все пак е най-добре да отидете на лекар. В зависимост от тежестта на нараняването, те ще предпишат подходящо лечение.

4. Синузит

Синузитът се причинява от бактериална или вирусна инфекция, която води до възпаление на синусите и носните пътища. Това може да доведе до подуване на очите и конгестия на лицето. Докато подутите синуси са основният симптом на синузит, вие развивате и други симптоми като лицева болка, кашлица, зъбна болка, запушване на носа и умора.

5. Инфекция на зъбите

Инфекция във венеца или зъба може да причини подуване на челюстта. Лошата орална хигиена разрушава емайла, което позволява на бактериите да навлязат и да заразят зъба, което може да доведе до подуване на лицето.

6. Целулит на лицето

Целулитът на лицето е кожна инфекция, причинена от стафилококови или стрептококови бактерии, когато навлезе в тялото през пробив в повърхността на кожата, което води до обезцветяване на кожата, болка и подуване на лицето.

Бързи домашни средства срещу подуване на лицето

Можете да опитате тези бързи домашни средства за намаляване на подуването на лицето ви:

  • Измийте лицето си със студена вода, когато се събудите.
  • Използвайте краставица върху засегнатите области, за да намалите подуването.
  • Опитайте упражнения за лице, за да поддържате кръвообращението си.
  • Нанесете студен компрес върху подутите места.
  • Нанесете кремове без рецепта, за да намалите подуването.
  • Използвайте антихистамини за борба с подуването поради алергични реакции.
  • Почивайте повече, тъй като това може да помогне за заздравяването и намаляването на възпалението.

Ако подуването на лицето Ви продължава няколко дни, придружено от симптоми като обрив, подути крайници, затруднено дишане, проблеми с преглъщането, замаяност, хрипове. болка, сърбеж, зачервяване и запушване на носа, консултирайте се с вашия лекар.

Прочетете още:

Какво е хиперпигментация и как да третирате слънчевите петна

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

мадам тюсо

Странната история на Мадам Тюсо

бадеми

10 изненадващи ползи от накиснати бадеми, за които не знаете