in

Как да забавим стареенето на кожата

Колкото и да не ни се иска, всеки човек остарява и това е неизбежно. Едно от нещата, които най-много издават нашата възраст, е кожата ни. Почти всички други белези на страреенето лесно могат да бъдат прикрити. Можем да боядисаме косата, да си купуваме по-младежки дрехи и много други, но кожата, особено тази на лицето, не може да бъде скрита. С годините се появяват бръчки и това в никакъв случай не е грозно, но за щастие можем да забавим леко този процес, като следваме някои прости правила и се грижим правилно за кожата си.

Ето няколко прости съвета, които ще ви помогнат да забавите стареенето на кожата си:

Хидратирайте се 

Хидратацията е от съществено значение за целия организъм. Приемът на достатъчно вода е важен за абсолютно всички органи, включително и кожата. Всички знаем, че е важно да хидратираме кожата на лицето и използваме всякакви овлажняващи продукти, но е важно хидратацията да идва и отвътре. Пийте достатъчно вода (минимум 2 литра на ден) и използвайте подходящи хидратиращи продукти.

Хранете се правилно 

Когато става въпрос за грижа за кожата, обикновено си мислим за използване на различни продукти, правене на процедури и т.н., но рядко се замисляме, ще грижата за кожата започва с правилното хранене. Важно е да имате балансирана диета, да консумирате достатъчно витамини и минерали. За да забавите стареенето на кожата, консумирайте храни, богати на антиоксиданти.

Внимавайте как спите

Що се отнася до съня, има няколко важни правила, които трябва да спазвате. Първо, пълноценният сън ще ви помогне да имате красива кожа. През нощта тялото се възстановява, което важи и за кожата. Важно е да спите поне 7 часа на нощ.

Друго важно правило е никога да не си лягате с грим. Така или иначе повечето жени носят грим по цял ден, а той състарява кожата. Не го оставяйте на лицето и в периода, в който кожата се регенерира.

Последното правило е да спите по гръб. Когато спите по корем или на една страна, има механично сбръчкване на кожата, което в крайна сметка води до появата на бръчки.

Изберете копринена калъфка за възглавница вместо памучна. Памукът извлича естествените масла от кожата, което води до сухота, а оттам и бръчки. Коприната е материя, която не попива, така че всички естствени масла на кожата ще си останат на мястото.

Използвайте подходяща козметика

Има някои задължителни елементи от грижата за кожата- почистване, овлажняване, подхранване и т.н. Много е важно обаче да изберете подходящите за вас продукти. Повечето козметични продукти са предназначени за определена възрастова група и това не е случайно. Винаги избирайте козметиката според възрастта си. Продуктите са разбработени така, че да задоволяват нуждите на кожата, които се променят с годините.

Масажирайте лицето 

Масажът на лицето е много подценяван, но е изключително важен. Ако искате да забавите процеса на стареене на кожата, не пропускайте тази стъпка. Масажът стимулира кръвообращението, което води до насищане на кожата с кислород. Това от своя страна води до засилване на регенеративните процеси и оттам- забавяне на страреенето и предотвратяване на появата на бръчки.

Не търкайте, а попивайте лицето си 

Когато измивате лицето си, много внимавайте с подсушаването му. Трябва да имате отделна кърпа само за лице и е добре тя да бъде от по-нежна материя. Когато подсушавате лицето, в никакъв случай не търкайте. Трябва внимателно да попивате, без никакъв натиск.

Слънцезащита 

Най-големият враг на кожата са UV-лъчите. Те причиняват хиляди проблеми- изгаряне, хиперпигментация, фотостареене. Фотостареенето е преждевременно старене, причинено от слънчевите лъчи. За да предпазите кожата си от появата на бръчки, не излизайте от вкъщи без да сте нанесли слънцезащитен продукт на кожата. Не забравяйте, че трябва да нанесяте отново слънцезащита няколко пъти през деня, тъй като продуктите се „отмиват“ от потта и кожата ви не е защитена.

Loading

  • Следвате ли някое от тези правила?

    • Да, всички
    • Не, нито едно
    • Някои от тях

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Трите първи: женската литература в Южна Корея

Писателят Златко Ангелов: Границите в света се стопяват, хората живеят по-добре