in

Как да бъдете подкрепящ партньор?

Двойка подкрепа

Във всяка връзка има трудни моменти. Проблемите са неизменна част от живота на всеки и именно в тези моменти имаме нужда от подкрепата на човека до нас.

В някои връзки обаче стресът и проблемите предизвикват напрежение между партньорите и понякога дори се отдалечават един от друг, вместо да се обединят и да преминат заедно през предизвикателствата.

Ако и вие сте от тези хора, трявба да се научите как да бъдете подкрепящи, да осъзнаете, че трябва да бъдете до партньора си каквото и да се случва и да разберете, че през каквото и да преминавате, всичко ще се нареди и ще дойдат по-хубави времена.

Какво представлява емоционалната подкрепа?

Двойка

Емоционалната подкрепа в една връзка е способността да се проявява разбиране, състрадание и любов, без значение какво се случва. Това означава да приемате партньора си такъв, какъвто е, да го подкрепяте във всичко, с което се захване и да бъдете до него в лошите моменти, а не само в хубавите.

Защо е важно да бъдете подкрепящ партньор?

Двойка

Емоционалната подкрепа във връзката става още по-важна в трудните моменти. Стресът причинява раздразнителност, тревожност, умора и други негативни последици. Проявава се в нашите действия, нашето поведение и в нашите вербални и невербални знаци – и неизбежно се отразява както на нашия партньор, така и на връзката ни.

Да бъдеш подкрепящ партньор най-вече в стресови моменти е определящ фактор в каква посока в крайна сметка върви връзката.

Ако вашият партньор преминава през труден период, вероятно ще бъде по-агресивен и по-дистанциран, но точно тогава има най-голяма нужда от вас. Вместо да се дистанцирате и да си кажете „Ще му мине“, бъдете до него и опитайте да го накарате да се почувства по-добре.

Как подкрепата влияе положително на връзката?

Подкрепа

Проявяването на разбиране и подкрепянето на партньора има редица ползи за връзката. Ето някои от тях:

Напрежението ще изчезне. Ако в трудните моменти партньорите се подкрепят взаимно, проявяват разбиране и търпение, нивата на напрежението във връзката драстично ще спаднат. Никой няма нужда от караници и допълнително напрежение в така или иначе трудния период.

Ще постигате повече. Истината е, че взаимоотошенията определят целия живот на човек. Проблемите във връзката се отразяват и на други аспекти от живота. Ако откривате подкрепа и разбиране в лицето на човека до вас, ще бъдете много по-продуктивни в другите сфери на живота, ще постигате много повече и съответно ще бъдете по-удовлетворени.

Ще бъдете по-удовлетворени. Изключително важно е и двамата партньори да изпитват удовлетворение от връзката. Така или иначе животът е достатъчно труден, връзката е нещото, което може да ни дава утеха и да ни носи удовлетворение в живота. Ако подкрепяте партньора си и намирате подкрепа в негово лице, ще бъдете много по-удовлетворени от връзката си, а и от живота като цяло.

Как да бъдете подкрепящ партньор?

Подкрепа семейство

Дори до този момент да не сте били най-подкрепящият партньор, има начини да промените това. Ето как да бъдете точно това, от което вашата половинка има нужда:

1. Променете мисленето си

Научете се да не позволявате на стреса да завладява живота ви. Променете начина си на мислене и се научете да гледате на проблемите като на възможности. Когато имате проблеми във връзката или вашият партньор има някакъв проблем, гледайте на това като на възможност да се сближите и станете по-единни. Точно това са моментите, в които трябва да бъдете подкрепящ партньор, вместо да правите нещата още по-трудни, отколкото са.

2. Трябва да знаете кога да се намесите

Тук е важно да отбележим, че мъжете и жените са много различни. Важно е да знаете как да подходите, за да получите позволението на партньора си да му помогнете.

Жените имат навика да „могат сами“ и искат да бъдат силни и независими. Обикновено не позволяват на никого да им помага. Научетете се да откривате точния момент и правилния начин да предлагате помощ.

Мъжете пък са прекалено горди, за да помолят за помощ. Намерете правилния подход, за да предразположите мъжа до себе си и да приеме помощта ви.

3. Вярвайте в партньора си

И го показвайте. Просто да кажете, че вярвате в него не е достатъчно. Важно е партньорът ви да усеща, че вярвате в него. Това ще му даде увереността и силата да се справи с всичко.

4. Бъдете добър слушател

Умението да бъдеш добър слушател върви ръка за ръка с подкрепата. Често не се вслушваме в това, което казва нашият партньор. Слушайте внимателно какво ви казва човекът до вас, така ще му покажете, че наистина се интересувате от това, което казва.

5. Осъществявайте физически контакт

Въпреки че емоционалната подкрепа, воденето на задълбочен разговор, слушането, разбирането, помощта и т.н. са важни, нещото, което ще накара партньора ви да се чувства най-добре, е прегръдката. Не пренебрегвайте физическия контакт, тъй като има голямо влияние.

Loading

  • Подкрепяте ли партньора си достатъчно?

    • Да
    • Трябва да се науча да бъда по-подкрепящ/а

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Милувката на мрака

„Милувката на мрака“ – пътуване из дебрите на Подземния свят

Аромат дом

10 начина да накарате дома си да ухае невероятно