in

ЕхаЕха

Какво се случва с ума и тялото ни, докато спим?

Сън

Всички знаем, че качественият сън е от съществено значение за цялостното здраве. Препоръчително е да спим средно 8 часа на нощ и да спим в тъмна и тиха стая. Това са препоръки, които всеки е чувал, но замисляли ли сте се всъщност какво се случва с ума и тялото, докато спим и защо сънят е толкова важен?

Ето 8 неща, които се случват с тялото и ума ни, докато спим:

1. Телесната температура спада значително

Температура

По време на сън, температурата на тялото спада значително. Това се случва, за да се намали скоростта на изгаряне на калории и да се засили производството на мелатонин.

Мелатонинът е хормон, който играе ключова роля в циркадния ритъм – 24-часов цикъл, който най-общо може да се определи като цикъл сън-будно състояние. Всяко нарушение в циркадния ритъм води до различни здравословни проблеми.

2. Тялото се прочиства от токсините

Когато е в покой, тялото се прочиства от токсините и изчиства увредените молекули. Именно този процес помага на тялото и мозъка да „се подмладяват“.

Без необходимото количество сън, тялото не е способно да се отърве от токсините и те се натрупват, което е пагубно за целия организъм.

3. Отслабване

Отслабване

Въпреки че звучи прекалено хубаво, за да е истина, е факт, че по време на сън тялото изхвърля ненужната вода, чрез изпотяването. През нощта не се храним и не приемаме течности, които да компенсират, и така тялото се изчиства от задържаната вода. Поради тази причина, ако се измерите на сутринта, ще бъдете по-леки и с по-малки обиколки.

По време на сън се регулират и хормоните на глада, така че ако получавате достатъчно качествен сън, ще имате по-малко желание да ядете нездравословна храна.

4.  Сънища

Сънуването е процес, който се случва на всеки, макар и много хора да не помнят сънищата си на сутринта. Това е материя, която все още не е много добре позната на учените, но е доказано, че човек може да сънува в продължение на 2 часа от нощния си сън.

5. Ставаме по-високи

Височина

Звучи странно на пръв поглед, но когато човек легне, дисковете на гръбначния стълб се декомпресират и рехидратират, което ги прави малко по-големи по размер. Поради тази причина, ако измерите височината си веднага след сън, може да сте с 1 см по-високи. През деня бързо се връщаме към обичайната си височина.

6. Трепване

Вероятно ви се е случвало да изпитате внезапно трепване на цялото тяло, което е възможно да бъде толкова силно, че дори да ви събуди. Това е феномен, при който мускулите в почти цялото тяло се свиват внезапно и неволно.

Обикновено се случват при заспиване, преходът между будност и сън. Тези неволни потрепвания се наричат миоклонус и се считат за напълно безобидни, но се предполага, че се дължат на стрес и некачествен сън.

7. Кожата се подновява

Кожа

По време на сън, тялото произвежда големи количества колаген – протеинът, който прави кожата гладка, здрава и красива. Производството на колаген се стимулира от хормона на растежа, който се отделя, докато спим. По-високите нива на колаген означават по-млада, здрава и сияйна кожа.

Сънят е от изключителна важност и за хидратация на кожата, тъй като по време на сън мастните жлези, разположени по кожата, произвеждат себум, който естествено овлажнява кожата.

8. Често събуждане

Интересен факт е, че човек се събужда доста често през нощта. Събужданията е възможно да бъдат до 15 на всеки час. Това се случва, заради преминаването през различни етапи на сън, но те са толкова кратки, че обикновено не помним, че сме се събуждали.

Loading

  • Знаехте ли, че е възможно човек да се събужда 15 пъти за един час?

    Събуждане
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мате

Д-р Габор Мате – как да лекувате травми и зависимости

Фризер

10 неща от фризера, които трябва да изхвърлите