in

Истината за силиконите в козметичните продукти

Грижа за кожата

Силиконите в козметичните продукти имат лоша репутация, но истината е, че почти всеки козметичен продукт съдържа силикони. Оказва се, че силиконът има доста предимства и не е чак толкова лош, колкото мислим.

Какво представляват силиконите?

Силикони

Силиконите всъщност са различни съставки, които се състоят от голямо разнообразие от синтетични полимери с органични силициеви съединения. По-просто казано, това е голяма категория синтетични съставки, вариращи от леки масла, през гелове до восъци, използвани в продуктите за грижа за кожата, грижа за косата и грим продуктите.

Как се използва силиконът в грижата за кожата?

Грижа за кожата

Силиконите имат много приложения. Използват се като текстуратори, за да осигурят по-приятно усещане при нанасянето на продукти. Именно силиконите правят продуктите матиращи. Силиконите дори могат да се използват като филмообразуватели за грим и слънцезащитни продукти.

Един от най-често срещаните видове силикони, намиращи се в продуктите за грижа за кожата, е диметиконът, който „помага за изглаждане на кожата, като запълва пространствата между мъртвите клетки върху кожата. Съставката е популярна в продукти като грундове и овлажнители, защото придава копринена текстура и увеличава способността на останалите продукти да се нансят гладко и равномерно.

Вредни ли са силиконите в козметичните продукти?

Козметични продукти

Макар че повечето хора смятат, че силиконите са много вредни и се стараят да ги избягват, когато се прилага локално върху лицето, силиконът е чудесна съставка, особено за тези, които имат суха или чувствителна кожа.

Важно е обаче всеки продукт, съдържащ силикон, да се нанася само върху чиста кожа. Ако нанесете продукт със силикон след тренировка например, той може да задържи потта върху кожата, което може да допринесе за появата на пъпки.

Ако се нанасят правилно, продуктите със силикони рядко предизвикват дразнене на кожата и са често срещани в продуктите за мазна кожа, тъй като помагат за изглаждане на кожата, без да я отежняват и омазняват допълнително.

Какви са предимствата на продуктите със силикони?

Козметични продукти

Способността да изглаждат кожата и да подпомагат по-равномерното нанасяне на продуктите след това, е едно от най-големите предимства на силиконите. Освен това силиконите правят кожата копринено гладка и осигуряват матов завършек. Някои силикони също имат способността да предпазват кожата и „заключват“ влагата вътре, като по този начин подпомагат хидратацията.

Диметиконът може да намали появата на белези, включително повърхностни, хипертрофични и келоидни белези. Този вид силикон също помага за контролиране на лъщенето на кожата и появата на фини линии и бръчки. Съставката е често срещана и в продукти за устни, тъй като ги изглажда и ги прави по-меки.

Друго много голямо предимство на силиконите е, че не са комедогенни. Продуктите, съдържащи силикони, са подходящи за хора с акне.

Какви са потенциалните неблагоприятни ефекти на силикона в грижата за кожата?

Грижа за кожата

Има някои формули, богати на силикон или диметикон, които просто не работят за определени типове кожа. Но всичко зависи от кожата. Има типове кожа, на които се отразяват много добре. Добре е просто да направите тест на малък участък от кожата, за да видите как реагирате на въпросния продукт.

Има видове силикони, като цикличните силикони, които се класифицират като нежелани, заради проблеми с околната среда и вдишването, а не заради кожни проблеми.

Loading

  • Какво мислите за козметичните продукти със силикони?

    Козметични продукти
    • Нямам проблем с тях
    • Избягвам ги

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Къщата на Ривиерата“ – две невероятни истории за любов и загуба

Социални мрежи

Какво казват профилите ви в социалните мрежи за вас?