in

Интересни новогодишни традиции в различните държави

Новата година започва в 00:00 на 1 януари почти навсякъде по света, но традициите, които хората спазват, свързани с новото начало, са доста различни. Има места с много интересни и креативни новогодишни традиции.

В нашата страна няма много такива – отваряме шампанско, палим бенгалски огън и си честитим новата година, когато часовникът удари полунощ.

Вижте какво правят хората в другите държави, за да имат успешна година, изпълнена със здраве и просперитет.

1. Испания

В Испания хората изяждат 12 зрънца грозде в полунощ, за да спазят традиция, започнала още през 19ти век. През 1800-те години лозарите в района на Аликанте измислили тази традиция с цел да продават повече грозде в края на годината. Яденето на грозде бързо се превръща в традиция и днес испанците изяждат 12-те зрънца грозде с надеждата, че това ще им донесе здраве и късмет през новата година.

2. Шотландия

В Шотландия денят преди 1 януари е толкова важен, че дори има официално име за него: Hogmanay. На този ден шотландците спазват много традиции, но една от най-известните и популярните е свързана с първия човек, който прекрачва прага на къщата след полунощ. Това трябва да бъде тъмнокос мъж, ако искате да имате късмет през годината. По традиция тези мъже носят дарове – въглища, сол, хляб и уиски.

3. Нидерландия

Новогодишната традиция в Нидерландия е меко казано странна. По време на празника хората ядат пържени топчета, подобни на понички. Идеята е, че мазнината от тестото ще накара меча на богинята Перхта да се изплъзне, ако тя реши да разреже стомасите им и да ги напълни с боклук. Навсякъде в Нидерландия се продават тези пържени в много олио топчета от тесто.

4. Русия 

От повече от 25 години двама водолази, облечени като Дядо Коледа и Снежанка се гмуркат в замръзналото езеро Байкал, най-голямото сладководно езеро в света, за да вземат новогодишно дърво, обикновено украсен смърч. Дървото е разположено на повече от 30 метра дълбочина. Въпреки че температурите в Русия по това време са много ниски, хиляди хора се събират, за да гледат гмуркането.

5. Бразилия

Океанът е осеян с бели цветя в новогодишната нощ в Бразилия. Хората хвърлят бели цветя и свещи, за да почетат Йемоджа – водно божество, което контролира моретата. По този начин хората се молят на Йемоджа да благослови следващата година.

6. Италия

Италианците също имат много интересни традиции. Тъй като червеният цвят се свързва с плодовитостта, хората носят червено бельо под дрехите си. Слагат червеното бельо с надеждата, че това ще им помогне да заченат през следващата година.

7. Гърция

Гърците окачват лук на вратите си. Това няма нищо общо с вампирите. Гърците вярват, че лукът е символ на прераждането. Затова окичват лютия зеленчук на вратите си, за да насърчат растежа през цялата нова година.

8. Чили

В Чили новогодишните литургии се провеждат не в църквата, а на гробищата. Това позволява на хората да прекарат новогодишната нощ с починалите си близки.

9. Дания

В Дания хората се гордеят с броя на счупените чинии пред вратата им в края на новогодишната нощ. Датчаните хвърлят порцеланови чинии по вратите на приятелите си в навечерието на Нова година. Това символизира оставянето на агресията и недоброжелателството в старата година. Смята се, че колкото по-голяма е купчината от счупени чинии, толкова повече късмет ще имат през новата година.

10. Турция

В Турция хората поръсват сол на прага си веднага щом часовникът удари полунощ на Нова година. Те смятат, че по този начин насърчават мира и просперитета през новата година.

Loading

  • Коя новогодишна традиция ви се стори най-странна?

    • Яденето на грозде
    • Празнуването на гробищата
    • Носенето на червено бельо
    • Гмуркането в замръзнало езеро

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2022 – годината на Черния воден тигър

10 новогодишни обещания, които ще ни направят по-щастливи