in

ЛюбовЛюбов

„Извънземни страсти“ – пикантен театрален деликатес за ценители

Извънземни страсти
Снимка: Личен архив

Каква е тайната формула на соса бешамел? И какво общо има тя с театъра? Отговорите се преживяват с постановката „Извънземни страсти“ на Сатирата. И не, в нея няма кулинарни нотки, но положително отваря апетит за още от същото. Няма как да е другояче, предвид авторството – Борислав Захариев и Калин Сърменов, които сътворяват заедно този така вкусен творчески деликатес.

Моноспектаклите са особен вид преживяване. Както за актьора, така и за публиката. Особено когато личната му история е вплетена в сюжета на представлението. То се превръща в споделена емоция, диалог, контакт. Среща, която няма как да остане без продължение.

В „Извънземни страсти“, очаквано и почти естествено, преобладават хуморът и закачките. С публиката, с „ героите“ на деня, с парадоксите на времето, в което живеем. Така, неусетно и през смях, на сцената намират място иначе нелицеприятни истини за обществото ни, за ценностите, вярата, взаимоотношенията. За приятелите, любовта и успеха. За отговорността и търпението.

Извънземни страсти
Снимка: Личен архив

Вечните хитове на Франк Синатра и Елвис Пресли, изпълнени от Борислав Захариев, внасят допълнителна романтика и емоция в представлението. Те са чувствена препратка към познатите от малкия екран негови въплъщения. Ярки, щури и запомнящи се. Точно като танците, които придават неповторима динамика и колорит на постановката.

„Извънземни страсти“ приютява и вечния образ на актьора – Боби Турбото. Добре познатите синя престилка, шапка и очила отново оживяват на сцената на Хепи Сатира, за да напомнят за любимия на поколения българи зевзек. Как всъщност се е родила идеята за този персонаж? Защо? И къде е той сега? Историята никак не е еднопластова. Тъкмо обратното.

Публиката, жадна за комедия и положителни емоции, не остава безучастна и към преражданията на героя. Всяко със своите премеждия и поуки. До болка познати случки и неподозирани такива. Перипетии, разсмиващи до сълзи, но и будещи размисъл. Среща на отминали епохи, младежки спомени, житейски болки и пламенен устрем. Монолог за образованието и възпитанието. Търсене на това, което ни сплотява като народ. Култ към вярата в любовта. Въпреки разочарованията.

Тази среща с Борислав Захариев е много лична. Макар и на сцената, той кара всеки зрител да се почувства част от представлението, да съпреживее с него първото влюбване, ученическите пакости, перипетиите на младия актьор, трепетите от малките победи и разочарованията от неслучените големи надежди. Всъщност, „Извънземни страсти“ е спектакъл за различните вкусове на живота и предизвикателството да приемем всеки един от тях като урок и сила.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

уилям

Българинът, пил чай с принц Уилям пред Oshte.bg: Той е много земен и учтив

Кухня

8 тенденции при кухните за 2022 година