in

Зеленчуков таджин с бадеми, кускус и нахут

Таджин

Таджин е ориенталско ястие, кръстено на съда, в който се приготвя.

Арабското „таджин“ произлиза от берберското „ṭajin“, което означава плитък глинен съд. Този съд се състои от две части- кръгла плоска основа и голям конусовиден капак. Капакът е направен така, че да връща конденза, който се образува по време на готвенето, на дъното.

Традиционно ястията в този съд се готвят на дървени въглища, като таджинът се поставя на специални тухли, които да предотвратяват прекалено бързото покачване на температурата. Тъй като готвенето на дървени въглища не е особено лесно постижимо, таджинът може да се поставя и във фурната, но се пече на много ниска температура, дълго време.

Ястието, което е приело името на съда, представлява нещо като яхния. Могат да се добавят както различни видове месо, така и зеленчуци, нахут, кускус и други продукти.

Тази рецепта е за зеленчуков таджин. Ястието не съдържа месо, но е много ароматно и изключително вкусно. Тъй като едва ли разполагате с този специален съд, можете да го приготвите в тенджера или тава.

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 патладжан
  • 2 моркова
  • 1 чушка
  • 1 тиквичка
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматена паста
  • 2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. канела
  • ½ ч.л. куркума
  • 1 с.л. мед
  • 800 мл зеленчуков бульон
  • 800 мл смлени домати
  • сол и черен пипер
  • 300 грама кускус
  • 1 консерва нахут
  • сокът от 1 лимон
  • 1 шепа бадеми

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в голям съд. Добавете нарязаните зеленчуци- лука, патладжана, тиквичката, морковите и чушката.

Гответе около 10-15 минути, докато зеленчуците омекнат.

Добавете чесъна, доматеното пюре и подправките. Гответе още 2 минути, като разбърквате непрестанно.

След това добавете меда, смлените домати и половината от бульона.

Разбъркайте добре, сложете капак и оставете да се готви около час, на ниска температура.

Междувременно сложете кускуса в голяма купа и го залейте със затопления зеленчуков бульон. Покрийте купата и оставете да престои 15 минути.

Добавете лимоновия сок, бадемите и изцедения нахут.

Комбинирайте двата компонента на ястието и сервирайте.

Loading

  • Опитвали ли сте таджин?

    Таджин
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ким Кардашиян разкри какви подобрения има по лицето си

сума

Kакво има след смъртта – 40 истории от отвъдното